Meteor o chytrých sýkorkách, energii hvězd a matematice barona Prášila

24. srpen 2019

Poslechněte si:

  • 01:18 Pozná sýkora zděšený výkřik pandy?
  • 10:09 Odkud se bere ve hvězdách energie?
  • 15:06 Čím by chtěli být vědci?
  • 21:49 Ovlivňují letadla počasí?
  • 30:20 Rozuměl baron Prášil matematice?

Pozná sýkora zděšený výkřik pandy?

Panda velká

Proč by měla, že? Sýkorky se dorozumívají úplně jinak než pandy. Navíc jsou od sebe evolučně hodně vzdálené. Pták a savec. Přesto je ta otázka na místě. Přeci i člověk pozná na nějakém zvířeti, že je naštvané, klidné nebo hladové. Potvrdí to každý majitel psa. Jenomže psi jsou ochočeni a tisíce let žijí s člověkem. Jaká je situace v divoké přírodě? Vědci provedli zajímavý experiment, ve kterém zkoušeli posluchačské schopnosti americké sýkory černohlavé, pandy velké a člověka. Jak to dopadlo přiblížil biolog prof. Jaroslav Petr.

Odkud se bere ve hvězdách energie?

Energie hvězd

Po tisíciletí člověk hledí ke hvězdám a stejně dlouhou dobu se ptá, co jsou hvězdy zač. Teprve spektroskopie umožnila studovat hvězdy na dálku a pochopit z čeho jsou složeny. Jsou to horké plyny. Hvězdy září, protože jsou teplé. Jaký tajemný zdroj je ale zahřívá? Musí být velmi stabilní, když hvězdy svítí stále stejně. Otázka zůstávala nezodpovězena až do roku 1920! Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Čím by chtěli být vědci?

Laboratoř

Přemýšlí vědci nad tím, že by se věnovali jinému oboru? Co by dělal třeba Izák Newton, kdyby nebyl fyzikem? Jak jsou na tom naši přední vědci? Položili jsme otázku „Kdybyste měli šanci být vědcem v jiném oboru, který byste si vybrali a proč?“ 10 členům Učené společnosti ČR. Odpovídali teoretický fyzik Jiří Bičák, jazykovědec František Čermák, astronom Jiří Grygar, psychiatr Cyril Höschl, fyzioložka Helena Illnerová, matematik Jaroslav Nešetřil, genetik Václav Pačes, chirurg Jan Pirk, imunoložka Blanka Říhová a biochemička Eva Zažímalová.

Ovlivňují letadla počasí?

Kondenzační stopa za letadlem

Redakci Meteoru přišel takovýto dotaz: „Jsem Vaše pravidelná posluchačka už spoustu let. V květnu jste vysílali o ovlivňování počasí různými druhy elektráren. Mě by zajímalo, v jakých výškách se pohybují mraky tvořící srážky, a jak v tom případě může počasí ovlivňovat letecká doprava. Přes naši republiku přeletí dva a půl tisíce letadel denně. V severských státech už protesty proti narůstající letecké dopravě byly.“ Jestli mohou aspoň částečně letadla počasí ovlivnit, jsme řešili s meteorologem Martinem Novákem z ČHMÚ v Ústí nad Labem.

Rozuměl baron Prášil matematice?

Logo

Jistě! Baron Prášil přece rozuměl všemu, všude byl a vše dokázal vyřešit! Přesně v tomto duchu se nese náš příběh neuvěřitelného dobrodružství plného fantazie. V rámci cyklu „Mate-matika?“. I závěrečný díl našeho letního cyklu se ptal, jestli nás matematika mate. Jestli výsledek výpočtu odporuje zdravému rozumu, i když ho vypočítá úplně správně profesionální matematik. Příběh komentuje matematik Doc. Mirko Rokyty z MFF UK.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související