Marta Skarlandtová: "Muzikál byl dárkem pro Martu Kubišovou k jejímu jubileu"

16. červenec 2013

Určitě máme ještě v živé paměti Martu Skarlandtovou, hlasatelku České a Československé televize. Čím se v současnosti zabývá? Jak žije? Dozvěděli jsme se v úterním rozhovoru s Marií Retkovou.

Tuto profesi opustila v polovině 90. let a vrátila se ke své původní, k překladatelství a tlumočení. Začala se věnovat divadlu a překládala hry pro Divadlo Ungelt, scénu jejího bratra Milana Heina.

Příběh o Sidonii
Právě teď napsala vlastní libreto ke hře „Touha jménem Einodis“. O čem vypráví? „Je to příběh baronky Sidonie Nádherné. Její osud je velmi zajímavý. Byla inspirací mnoha slavných mužů a byla to také jedna z prvních emancipovaných žen. Např. sportovala a řídila auto. A to tehdy nebylo běžné. Byla to mimořádně zajímavá žena už tím, jak ovlivnila lidi kolem sebe.“

Marta a Aneta
Hra je vlastně komorním muzikálem pro dvě zpěvačky: Martu Kubišovou a Anetu Langerovou. Proč právě pro ně? „Můj bratr Milan chtěl Martě k jejímu kulatému jubileu dát originální dárek. Po určité době jsme se shodli, že to bude hra o Sidonii. Otázka ale zněla, kdo k ní. Milan tvrdil, že jedině Aneta, protože je niterná a upřímná a jejich hlasy by si mohly tzv. sednout. A ona je v té roli úžasně přirozená a překvapivá. Obě se poznaly až při práci na muzikálu a vznikl mezi nimi vztah, který, jak doufám, sálá do hlediště.“ Kde se vzal název muzikálu? „Einodis je jméno, které dal Sidonii její přítel a obdivovatel Karl Kraus. Je to vlastně její jméno čtené pozpátku. Líbilo se mi to a razila jsem teorii, že to lidi zaujme a probudí to v nich zvědavost.“

Marta Skarlandtová představila komotní muzikál Touha jménem Einodis

Marta Skarlandtová
Od roku 1965 až do roku 1994 pracovala v České televizi (dříve Československé televizi) a patřila zde mezi vůbec nejoblíbenější české televizní hlasatelky a moderátorky. V Československé televizi byla zavedena jakožto specialistka na vícejazyčné moderování mezinárodních společenských akcí (například na soutěže a festivaly společenského tance). Po roce 1994 moderovala i scénáristicky zajišťovala v České televizi (coby externí spolupracovnice) televizní pořad Dobré ráno, jehož vysílání bylo definitivně zrušeno v roce 2000.
Autor: igorek1974

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.