Lukáš Kovanda: Největší sekera dějin se dala očekávat. Struktura zadlužení však mohla být lepší

6. leden 2021

Státní rozpočet skončil ve schodku 367,4 miliardy korun. Je to nejhorší výsledek od vzniku samostatné České republiky. Pro srovnání předloni činil schodek 28,5 mld. korun. Mohl být výsledek jiný?

Jde skutečně o největší sekeru dějin. Není to výsledek, ze kterého bychom měli mít jakoukoli radost. Na druhou stranu podmínky si takové zadlužení žádaly. Zadluženy jsou všechny vyspělé ekonomiky. Nejde tedy o nic výjimečného. Jde spíše o strukturu zadlužení. Myslím si, že mohla být jiná, říká v pořadu Jak to vidí... ekonom Lukáš Kovanda.

Neúprosná pravda

Naráží například na to, že na rouškovné pro důchodce šlo nakonec více peněz ze státní kasy než na kompenzační bonusy osobám samostatně výdělečně činným. Tady by to mělo být spíše opačně. Přestože byli důchodci velmi zasaženi izolací, přece jen živnostníci trpěli více.

Na pomoc podnikatelům je připraveno 2,5 miliardy korun. Jde ale o skutečnou pomoc? Kompenzačních balíčků je celá řada a do určité míry jde skutečně o pomoc. Je ale třeba říct, že stát nemůže pomáhat donekonečna. Státní kasa není bezedná.

Náraz přijde letos

Navzdory pandemii zkrachovalo loni v Česku nejméně firem od roku 2008. Celkem jich bylo 1053. Myslím si, že náraz přijde letos v důsledku odeznívání záchranných opatření státu. Loni jsme si na dluh koupili čas, letos už na to nebudou peníze. Proto z ekonomického hlediska bude letošní rok horší, je přesvědčen host Dvojky.

Čtěte také

Prezident nejvyššího kontrolního úřadu Miroslav Kala prohlásil, že státní rozpočet nebyl připraven na výrazné zpomalení ekonomiky ani na mimořádnou krizi způsobenou koronavirem. Podle ekonoma ale mohl být státní rozpočet rozhodně připravenější.

V době prosperity mezi lety 2014 a 2019 si měla vláda počínat razantněji v osekávání svých výdajů, v zeštíhlování státní správy a v budování si polštáře na horší časy. Na druhé straně v těchto letech snižovala Česká republika svůj dluh nejrychleji ze všech zemí EU.

Nemůže za to jen covid

Schodek státního rozpočtu mohl být podle Lukáše Kovandy nižší, kdyby politici neměli tak moc krátkozraký horizont. Kdyby nedávali přednost slevám na jízdné v autobusech, kdyby pokročili s důchodovou reformou, s reformou zdravotnictví, mohli státní kase výrazně ušetřit.

Důležité je však říct, že schodek by byl razantní, i kdyby tu žádná pandemie nebyla. Podle Lukáše Kovandy šlo na podporu boje proti koronaviru pouhých 60 % celkového schodku. Stát se prostě příliš rozmáchl ve svých výdajích už před příchodem pandemie a nebyl střídmý a obezřetný ve svém celkovém hospodaření.

Přesto by podle ekonoma mohlo dojít k restartu ekonomiky po odeznění pandemie brzy. Důležité je, že ekonomika nebyla narušena vnitřně. Dostala úder zvenčí. Z tzv. exogenního šoku se ale dá celkem dobře vzpamatovat, byť se některé sektory už nikdy neproberou,“ uzavírá Lukáš Kovanda.

Další témata rozhovoru: ekonomické souvislosti vakcinace; astronomický růst kryptoměny bitcoin; ceny ropy v třetí vlně pandemie; vztahy mezi Čínou a Evropou po roce boje s koronavirem. 

autoři: Zita Senková , opa
Spustit audio

Související