Lukáš Kovanda: Lockdowny jsou pro firmy ničivé. Cestu z krize vidí v očkování

10. srpen 2021

Tuzemský průmysl předčil očekávání. V červnu meziročně vzrostl mnohem více, než se předpokládalo. Je to předčasná radost nebo by byl letošní rok opravdu rokem rychlejšího oživení?

Krize se čekala mnohem hlubší a delší. „Pokud by nedocházelo k tzv. čipovému hladomoru nebo zdražování vstupu materiálu, tak by byl tento rok opravdu rokem rychlejšího zotavení,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí…ekonom Lukáš Kovanda.

Podle jeho názoru ale ještě nemáme vyhráno. „Problémem může být inflace. Ta může způsobit zásadnější zádrhel v zotavování. Je těžké dělat konečné závěry.“

Důležitost očkování

„Firmy apelují na to, aby se lidé očkovali. Z hlediska firem je to důležité, protože vědí, že očkování snižuje pravděpodobnost další uzavírky ekonomiky. A pro firmy jsou takové lockdowny ničivé, protože přichází o podstatnou část tržeb. Firmy také tuší, že by už vláda nemohla tolik zasypávat ekonomiku penězi na dluh nás všech, aby zachránila situaci. Proto v očkování spatřují cestu z krize a prostředek, jak zabránit tomu, aby se pandemie vrátila v její ekonomicky ničivé podobě.“

Lukáš Kovanda je přesvědčený, že to není jen záležitost České republiky. „Je to celosvětový trend. Dá se říct, že byznys pomalu přejímá roli státu coby největšího hybatele očkování,“ uzavírá ekonom.

Další témata rozhovoru: Vyhlížení turistů, vývoj nezaměstnanosti, budoucnost Karibského ostrova

Spustit audio

Související