Koronavirus je slabý podnět na to, aby lidé změnili své chování, myslí si psycholog Jeroným Klimeš

2. březen 2021

Umíme dobře hrát Potěmkinovu vesnici. Navenek říkáme A, za vesnicí B. Tam se odehrává úplně jiný život. V české kotlině je to úspěšná strategie, přiznává psycholog Jeroným Klimeš.

Jak zvládají Češi pandemii? „Vše, co se v Čechách děje, národ polarizuje na zhruba dvě stejné poloviny. Jedna říká hot a druhá čehý. Když tu nákazu ignoruje polovina národa, tak veškerá opatření jsou předem odsouzena k nezdaru. Lidé si venku nasadí roušku, ale hned jak vlezou do baráku, ji sundají a jsou rádi, že nejsou pod kontrolou. To je standard u českého chování a důvod, proč totalitní režimy byly u nás jen omezeně funkční,“ uvádí psycholog Jeroným Klimeš.

Chlapi si dělají své hospody, lidé se schází

„Jsou skupiny lidí, které prožívají úzkost, bojí se mezi lidi. Ti to snáší špatně,“ vysvětluje Jeroným Klimeš. „Ale v psychologii to chodí tak, že silnější potřeba přebije tu slabší. Lidé se scházejí, chlapi si dělají své hospody. Koronavirová krize je slabý podnět na to, aby lidé změnili své chování. Neválčíme s morem, kde umíralo 30 procent populace.“

Jak hodnotí českou mentalitu další národy? „Pracoval jsem v Německu a ptal jsem se, jak vidí Němci Čechy. Musel jsem to z nich páčit, až nakonec řekli, že Češi jsou záludní. Říkali, že anglická nebo německá au pair, když se jí něco nelíbí, se dokáže pohádat. Česká pracuje, myslí si své a najednou v úterý zmizí. To považují za záludné,“ dodává psycholog Jeroným Klimeš.

Jak se zjišťuje národní mentalita? Jak zvládat panickou ataku?

Spustit audio

Související