Ke svým textům jsem musel vymyslet antihrdinu, vysvětluje svůj pseudonym Xindl X Ondřej Ládek

21. listopad 2019

Texty se mi psaly dobře, když mi bylo hodně špatně, prozradil hned v úvodu Ondřej Ládek, známý spíše jako Xindl X. Jak vůbec vznikla tahle přezdívka?

„S texty, které jsem měl na desce, nešlo vystupovat jako hodný člověk. Chtělo to vytvořit nějakého antihrdinu. Přišlo to čirou náhodou. Když Dana Hábová překládala film Woody  Allena, tak se jedna epizodní postava jmenovala Xindl X. Když jsem pak s kamarádem vymýšlel jméno kapely, tak mi říkal, to je tak blbý, to už si můžeš rovnou říkat Xindl X. A už mi to zůstalo.“

Knihy psal už ve školce

Ondřej Ládek

O texty se už pokoušel jako předškolní dítě. „Napsal jsem jednu větu s obrázkem, sešíval to sešívačkou a tvrdil, že je to kniha. Měl jsem rád Vinnetoua, i jeho příběhy jsem shrnoval do jedné věty. Třeba to bylo lepší, než co píšu teď, ale nic se nedochovalo,“ zavzpomínal Ondřej Ládek v Blízkých setkáních Terezy Kostkové.

Díky Comebacku vydal desku

Málokdo ví, že jako scenárista je podepsán i pod prvními díly seriálu Comeback. Díky penězům ze seriálu pak vydal desku. Písničky napsal i pro řadu dalších zpěváků. „Je důležité se s tím člověkem pocitově sejít. Pro Lucku Bílou jsem napsal asi deset textů, ale ona to tak necítila. Pro Hanku Zagorovou jsem napsal první text, aniž bychom se setkali, a ona ho bez jediné úpravy dala na desku.“

Ondřej Ládek byl ve StarDance. Jaký tanec zatančí na svém koncertu ve Fóru Karlín? Proč drží podzimní půst? Jaký má rozepsaný muzikál? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Tereza Kostková , zk

Související