Kathrine Kressmann Taylor: Adresát neznámý

15. březen 2020

Rafinovaný akt pomsty člověka, kterému nacismus vzal sestru i víru v přátelství. Hra v dopisech s Janem Hartlem, Jiřím Dvořákem a Josefem Somrem. Poslouchejte do neděle 22. března.

Prostřednictvím nekomentovaných dopisů se rozvíjí příběh dvou protagonistů: amerického židovského obchodníka s obrazy Maxe Eisensteina a jeho přítele a společníka Martina Schulzeho, který se v roce 1933 vrátil do Německa.

Účinkují: Jan Hartl, Jiří Dvořák, Josef Somr
Připravil: Jaroslav Someš
Dramaturgie: Jana Paterová
Překlad: Dagmar Steinová
Zvuk: Jiří Fuhrman
Hudba: Petr Mandel
Režie: Lída Engelová
Natočeno: 2003

Z počátečních dopisů zní upřímná náklonnost. Později, jak se ujímá v Německu Hitlerova ideologie, dostávají dopisy z Německa opatrnější a odtažitější charakter. Až nakonec dojde k přerušení korespondence ze strany německého pisatele.

Bezvýhradné přijetí nacistických idejí a strach o kariéru jsou důvodem, že se ani nepokusí zachránit přítelovu sestru, která nakonec jako Židovka zahyne pronásledována SA. Americký přítel se rozhodne pro rafinovanou pomstu, ke které využije sílu psaného slova…

Lapidární próza na malém prostoru rozkrývá vývoj událostí v Německu s nástupem fašismu, ale i proměnu dříve liberálního člověka v nadšeného nacistu, schopného obětovat kariéře i blízkého člověka.

O autorce

Americká spisovatelka Kathrine Kressmann Taylor (1903–1996) byla před vydáním svého bestselleru Adresát neznámý (1938) nepříliš známou autorkou. Přitom svou první literární cenu dostala už v jedenácti letech.

Je autorkou tří knih a řady kratších próz, z nichž jedna byla zahrnuta v roce 1956 do výboru nejlepších amerických povídek. Celkem 19 let učila v kurzech tvůrčího psaní a publicistiky.

Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio