Julius Zeyer. Vyznával okultismus a vyvolával duchy mrtvých

Julius Zeyer. První obyvatel vyšehradského Slavína a smutný muž s tajemstvím na dně duše... Napsal Petr Stančík.

Dnešní výročí patří spisovateli z okruhu lumírovců, kdysi uznávanému a inspirujícímu, dnes již napůl zapomenutému. Jeho maminka byla německá Židovka a tatínek pocházel až z Alsaska, přesto se malý Julius rozhodl být Čechem. A když přišlo na věc, bránil své vlastenectví s nožem v ruce i před vlastním bratrem.

Cestoval po celém světe. Částečně ve skutečnosti a dílem ve snu. Vyznával okultismus a vyvolával duchy mrtvých, především ale psalromány, legendy, eposy i dramata. A jeho poetickou pohádku o věrné lásce Radúze a Mahuleny divadelní i filmoví diváci milují dodnes.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související