Josef Šlerka: Požadovat po novinářích, aby neměli názor, je nesmysl

3. prosinec 2018

Politici čím dál častěji kritizují novináře a nevyhýbají se ani vyhroceným odsudkům. Je kritika novinářů v nějakém ohledu oprávněná? A jak by měla vypadat veřejná debata?

„Novináři patří k elitám země. To znamená, že mají schopnost formovat názory společnosti stejně jako třeba lékaři, vysokoškolští profesoři nebo právníci. Dnes politici říkají lidem: ‚Ne my, to ty elity vás zradily. My jsme ti, kdo vás před nimi zachráníme.‘ A to je lež – politici jsou úplně stejná elita jako ty ostatní,“ myslí si analytik Josef Šlerka.

Nahrávání druhé straně

Na druhou stranu je v současné polarizované společnosti stále častěji problém věcně kritizovat přešlapy veřejnoprávních médií. „Kritika je často vnímaná jako nahrávání takzvané druhé straně. A tato ‚druhá strana‘ naopak často zbytečně kritizuje věci, které jsou naprosto přirozené,“ dodává.

Josef Šlerka

„V českých podmínkách se veřejná debata a komentování příliš nevede, protože velmi často sklouzne do extrémů,“ hodnotí ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

Objektivní není bez názoru

„Požadovat po novinářích, aby neměli názor, je nesmysl. Nepředpojatost a objektivita neznamená, že nemáte názor, ale že nezapřete posluchači, čtenáři, divákovi nějakou informaci, která by mohla změnit vyznění vašeho sdělení nebo reportáže,“ říká Josef Šlerka.

Podle odborníka na analýzu dat ze sociálních sítí je dobře, že se na internetu mohou lidé novinářů a komentátorů přímo ptát na to, co je zajímá. „Pomáhá to demytizovat naši upjatou představu, že novináři jsou buďto prodaní, nebo naopak polobozi,“ dodává analytik.

Další témata rozhovoru: Jaké otázky ze žurnalistického hlediska vyvolává kontroverzní reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka o Andreji Babišovi mladším? V jakém stavu je mediální výchova u nás? Co může v budoucnosti technologie rozšířené reality a s jakými problémy se její zavedení do běžného života potýká?

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související