Jiří Hošek: Tusk měl pro nás pochopení, Michel není žádný velký fanoušek Polska, Maďarska ani Česka

29. listopad 2019

Do čela Evropské komise se nově usadí Ursula von der Leyenová. Donalda Tuska ve funkci předsedy Rady Evropy nahradí Charles Michel. Jaká bude Evropa pod jejich vedením?

Nová definice postavení EU na geopolitické mapě světa, boj proti změnám klimatu, ekonomické otázky, genderová vyváženost. To jsou podle Jiřího Hoška hlavní výzvy pro nově zvolenou Evropskou komisi.

Čtěte také

„Myslím, že ženský prvek bude dost výrazný,“ odkazuje šéfkomentátor TelevizeSeznam.cz nejen na genderové otázky, ale i na to, že Evropskou komisi povede Ursula van der Leyenová.

Měli bychom číst mezi řádky

Ve svém prvním projevu coby předsedkyně několikrát odkázala na Česko. Zmínila sametovou revoluci i generální stávku z listopadu 1989 a citovala Václava Havla, že za některé věci stojí za to bojovat bez ohledu na to, jakou vyhlídku na úspěch tento boj má.

Nová Evropská komise v čele s Ursulou von der Leyenovou

„Myslím, že se to dá interpretovat jako určitý vzkaz členským státům typu České republiky, které nejsou moc ochotné přicházet s vlastními návrhy a spíš jen akcentují to, co se jim nelíbí, než aby říkaly, jakou Evropu by chtěly mít,“ uvažuje Hošek.

Ujede střední Evropě vlak?

Od výměny v křesle předsedy Evropské rady očekává komentátor oslabení hlasu zemí Visegrádu v Evropské unii. „Charles Michel není žádný velký fanoušek současného Polska, Maďarska ani České republiky.“

„Donald Tusk měl coby Polák pro náš region, pro naše obavy a smýšlení, mnohem větší pochopení. Že vrcholné posty neobsadil ani jeden Středovýchodoevropan, by pro nás mělo být varováním.“

Další témata rozhovoru: předvolební kampaň v Británii a šance Borise Johnsona; vnitropolitická situace v Německu a situace po odchodu Angely Merkelové.

autoři: Zita Senková , Jiří Hošek , and
Spustit audio

Související