Jiří Hlaváč: Dnes není poptávka po státnících

15. listopad 2018

Předsedou Senátu byl zvolen Jaroslav Kubera z ODS. Ve svém projevu zopakoval, že nejdůležitější role horní komory Parlamentu je v ochraně svobody, demokracie a ústavy. Jakým bude předsedou?

Zkušený, respektovaný politik s vizí. Tak hodnotí skladatel a klarinetista Jiří Hlaváč osobnost nového předsedy Senátu. „Nad čím se trochu pozastavuji, je jeho prohlášení: ‚Končím jako politik, začínám jako státník.‘ Ono to tak jednoduché není,“ dodává.

Státník, nebo politik?

„Dneska poptávka po státnících není, vrcholná politika a diplomacie se dělá jinak. Politik totiž musí reagovat na všechny možné situace, které se odehrávají teď. Státník musí mít velkou vizi pro budoucnost a schopnost ji vysvětlit, zdůvodnit, prosadit a nakonec i realizovat,“ upřesňuje Jiří Hlaváč, co si pod tímto pojmem představuje, a jako příklad uvádí osobnosti typu Václava Havla, Charlese de Gaulla, Konrada Adenauera nebo Johna Fitzgeralda Kennedyho.

Václav Havel a Olga Havlová v roce 1995

Politik naopak podle něj musí mít pohotovost, schopnost vyjednávat a dělat kompromisy. „Státník také na rozdíl od politika nebude odkázaný na jedno funkční období, protože si je vědom toho, že kvalita jeho práce je zárukou i pro opakovanou volbu,“ doplňuje Jiří Hlaváč.

Senát je nositelem politické kultury

Role Senátu je podle něj nejen v často skloňované pojistce demokracie, ale také v politické kultuře. „V Senátu nejsou střetové situace jako v Poslanecké sněmovně, kdy někdo někoho nazývá opilcem nebo zlodějem. Senát si vždy uměl uchovat určité dekorum, které je strašně důležité i pro nás občany, abychom viděli, že problémy se dají řešit s noblesou a určitou mírou grácie,“ myslí si hudebník.

Další témata: Českem hýbe krize kolem nových informací ohledně kauzy Čapí hnízdo. Ustojí ji vláda Andreje Babiše? Co můžeme očekávat od nového vedení pražské radnice? Jsou spisovatelé svědomím národa? Mělo by být Milanu Kunderovi vráceno české občanství? A co stojí za úspěchem českých tenistů v posledních letech?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související