Jan Žižka z Trocnova. Legenda s tajemným životem

Jan Žižka. Nevíme, kdy a kde se narodil. Nevíme, co dělal většinu života a kde skončily jeho ostatky. Přesto je jednou z nejslavnějších osobností českých dějin. Zemřel 11. října 1424. Když se řekne jeho jméno, většině lidí se vybaví muž s páskou přes oko v čele husitských šiků. Pro někoho je ztělesněním barbara a náboženského fanatika, který neznal slitování a způsobil více škody než užitku. Jiní ho považují za božího bojovníka, hrdinu, vlastence a národní legendu.

V pramenech se Žižka objevuje až v době první pražské defenestrace v roce 1419. To mu bylo zhruba šedesát let. O rok později se postavil do čela kališnických bojových šiků, s nimiž další čtyři roky kráčel od vítězství k vítězství.

Historik Petr Čornej s životopisnou publikací Jan Žižka: Život a doba husitského válečníka.

Nebyl nikdy poražen, což se v dějinách povedlo jen sedmi dalším vojevůdcům, třeba Alexandru Velikému nebo Čingischánovi. Žižka proslul jako vynikající taktik, ale také dbal na kázeň a morálku vojska. Do praxe uvedl řadu bojových metod v čele s vozovou hradbou, která se používala ještě sto let po jeho smrti.

Nevíme, kdy přišel o oko, ani na co zemřel

O většině jeho životních osudů ale prameny mlčí. Objevují se pouze náznaky, přičemž u mnoha z nich není jasné, zda se skutečně týkají jeho. S jistotou nevíme ani to, kdy přišel o první oko, proč se mu říkalo Žižka a na co vlastně zemřel.

V roce 1910 našli dělníci při opravách kostela v Čáslavi zazděné ostatky, které mohly patřit slavnému vojevůdci, ale jak je pro tento příběh typické, ani v tomto případě nemáme stoprocentní jistotou.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související