Jaký byl Karel Čapek dítě? Unikátní a dosud nezveřejněné fotografie

Jestřebí hory (Brendy), Malé Svatoňovice, Úpice, Hronov… Místa, která dobře znala celá rodina Čapkova. Podkrkonoší, kde kdysi žil i loupežník Lotrando.

Do Malých Svatoňovic se v roce 1882 přistěhoval otec Antonín Čapek, který dostal práci jako knížecí báňský lékař. Přednostně léčil horníky, navštěvovali ho ale i místní.

„Svatoňovice tehdy bylo malé městečko s asi 800 obyvateli, ale taky s malými lázněmi. To, že by taky mělo svého lékaře, zvykem rozhodně nebylo,“ říká ředitelka Muzea bratří Čapků Eva Hilmarová. Důvodem byl vlastník svatoňovických černouhelných dolů Jiří Vilém, kníže ze Schaumburg-Lippe.

Překotný porod

Už za rok si do malého, služebního dvoupokojového bytu (v prvním patře nad ordinací), přivedl manželku Boženu, dceru hronovského mlynáře. Ve stejném bytě se i v neděli 9. ledna 1890 narodil nejmladší syn Karel. Starší Josef a Helena se ale narodili u hronovského lékaře. S Karlem to jinak nešlo. „Na svět přišel trochu překotně, byla velká zima a mnoho sněhu. Na to, aby se jelo do Hronova, už nebyl čas ani počasí,“ říká ředitelka muzea.

Rodina MUDr. Antonína Čapka (stojící děti: Karel, Josef, Helena)

Stěhování do Úpic

Když byl Karel teprve půlroční dítě, rodina se přestěhovala do nedaleké Úpice a pak do Prahy (v roce 1907). „Dům pak sloužil nejrůznějším účelům, dnes je tam policejní služebna. Úpickým klenotem byla nádherná zahrada, která inspirovala všechny tří sourozence. V 60. letech se z ní ale stalo autobusové nádraží. Jak to?

Úpičtí úporně bojovali proti vzniku nádraží právě v místě zahrady, kde mělo být muzeum. „Když jsem se ptala pamětníků, tak v jednu chvíli nad starostou vyhráli. Po večerním hlasování totiž šli spát s tím, že nádraží bude jinde. Ráno ale přijely buldozery. Zahrada byla zničena. Doba prostě byla taková, přesto, že to zavání schválností. Je to velký škraloup na úpické historii,“ říká Hilmarová.


Jestřebím horám se běžně říká Brendy. Je to místní název, který dnes už ani nikdo neví, jak vznikl. Na Brendách pak podle pověsti, která vychází ze skutečnosti, taky žil nějaký loupežník Lotrando. Dětem Čapkovým vyprávěla podkrkonošské pohádky babička Novotná. Byla to prý klasická pohádkářka, něco si vymyslela, něco byla pravda.

Muzeum bratří Čapků

Muzeum bratří Čapků je dnes v původním domově rodiny venkovského lékaře. Poprvé bylo muzeum otevřeno už v roce 1947, a to i s kusy nábytku, které pocházely z pozůstalostí rodiny. „Vystaveny byly i dokumenty, které celou válku opatroval Miroslav Halík (otec Tomáše Halíka). Bohužel, z původního inventáře tady zůstala už jen pohovka.“

sourozenci Čapkovi (zleva: Karel, Helena a Josef)
autoři: lup , Ondřej Kepka
Spustit audio