Jak vybrat listové těsto na štrúdl?

9. září 2014

Chystáte se upéct štrúdl? A uvažujete, jestli si listové těsto sami vyrobíte, nebo raději sáhnete po tom koupeném? Poradí vám výsledky spotřebitelských testů časopisu dTest.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Druhá hodina dopoledního magazínu Je jaká je začíná. 10 hodin 7 minut, vítá vás Daniela Brůhová. Po jedenácté ještě lákám. Poslouchejte také, připojte se do naší diskuse, budoucnost je tady, co s námi bude za 20 let. Sekneme se sexem, proč skončí nákupní centra a čím se živí povětrnostní policista? Tak to nám všechno vysvětlí Milan Vodička, co nastane a co s námi bude, když nastane blackout, i na to se ho zeptám. Teď ale otevírám spotřebitelskou poradnu, ve které už sedí Ondřej Jánoška z časopisu dTest, dobrý den přeji.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Dobrý den.

Čtěte také

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A připomínám to, co jsem říkala na začátku, možná, že jste nastrouhali jablka a válíte těsto na štrúdl. A právě těstu na domácí štrúdl, tedy konkrétní listovému těstu se věnoval i časopis dTest a testoval je. Protože ono takové těsto udělat si doma není jen tak, která hospodyně si to dělá ví, co to obnáší, protože ono musí minimálně 12 hodin ležet v lednici, spotřebuje hodně másla, no tak je možná jednodušší koupit ho. No a jaká jsou úskalí listových těst, tak to se dozvíme. Vy jste, jak jsem se dívala, nakoupili syrová těsta, ochutnali, očichali a potom jste z nich pekli. K čemu jste došli? Je lepší to chlazené anebo mražené těsto?

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Tak testovali jsme všechny tři typy, to znamená chlazené rozválené a potom chlazené a mražené. Nejlépe dopadly v hodnocení jak vlastně pohled z pohledu, teda za syrova, tak při hodnocení senzorických vlastností, tak nejlépe dopadla těsta chlazená rozválená. Ta jsou, ta se velmi dobře zpracovávají, za syrova jsou vlastně elastická, hladká a tažná.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Pro hospodyni úžasné, vyndáte těsto, navíc je rovnou na pečícím papíru, naplníte ho jablky a zabalíte, dáte péci bez problémů. Když teče šťáva, papír všechno zvládne.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Tak, přesně tak. Díky vlastně tomu papíru i ta těsta méně osychají.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Ale takže pro hospodyni nejlepší je rozválené chlazené těsto a pro dTest?

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Pro dTest také nejlepší.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Shodneme se.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Ano, ano. Ta vyhrála.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Potom jsme mluvili o těch mražených, ta jsou až na chvostu tedy?

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Ta dopadla vlastně s hodnocením uspokojivě. Nejsou tak dobrá jako ta chlazená rozválená, ale nedá se, ale to neznamená, že vlastně bysme z toho neupekli dobrý štrúdl, pouze to hodnocení v chuti senzorické je trošku horší.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To mražení možná něco zanechá na chuti těsta.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Tak.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Mluvila jsem o tom, když si někdo dělá listové těsto sám, tak spotřebuje velmi mnoho tuku a tuk je asi problémem i v těch těstech, která kupujeme.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Přesně tak. To byla vlastně hlavní složka, na kterou jsme se zaměřili, na hodnocení kvality tuku. Tuk je vlastně v potravinách velmi důležitý, obzvlášť teda při vlastně pečení, protože tuk je nositelem chuti a u těsta zároveň i křehkosti.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaký je problém s tukem? Já například když si jako spotřebitel koupím to chlazené rozválené těsto, tak si mohu přečíst složení, ale dozvídám se pouze, že je tam použito tolik a tolik procent tuku. Nevím, jestli je to máslo, olej, co to je.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Přesně tak. Většinou vlastně se dozvíte nebo na obalu stojí, že ve složení jsou buď rostlinné oleje a vlastně už nevíte, které konkrétně. A to je vlastně právě problém, protože například pokud to těsto obsahuje palmový olej, tak ten je nejhorší, co se týče na obsah nasycených mastných kyselin a ty vlastně světová organizace doporučuje, aby se konzumovalo nebo aby se jejich konzumování omezovalo co nejvíc, takže pokud tohle, tuto informaci spotřebitel nemá, tak to není dobře.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A nepoznám to pravděpodobně ani na chuti, ani na tom, když to těsto zpracovávám.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Přesně tak, to nepoznáte. Pouze jedna jediná taková jako pomůcka, podle které by se to dalo poznat, pokud vlastně není přímo na obalu uvedeno, jak vlastně obsah transmastných kyselin, které jsme sledovali, tak obsah těch nasycených mastných kyselin, pardon, teď jsem asi tedy smotal dvě věci dohromady. Naopak, pokud máte na obalu uvedeno nebo nemáte deklarované obsah tuku a deklarovaný obsah nasycených mastných kyselin, tak vlastně kyselina palmová nebo, ano, ta kyselina, palmový olej vlastně obsahuje největší množství těch nasycených mastných kyselin, takže pokud vlastně tento poměr toho deklarovaného tuku a nasycených mastných kyselin je zhruba padesátiprocentní, tak to je vlastně vodítko, že to těsto obsahuje vlastně tento palmový olej a ten je obecně znám tedy jako nezdravý.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, takže jako spotřebitel tedy mohu číst o nasycených mastných kyselinách, pokud je jich tam příliš mnoho, tak raději vzít jiné těsto, kde těch nasycených mastných kyselin tolik není.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Ano, přesně tak.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Když bychom se podívali ještě na cenu, ta se zdá u těch, ať už rozválených a chlazených anebo mražených těst, velmi dobrá.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Ano, většinou se pohybuje kolem 20 nebo 30 korun a cena za 100 gramů, vlastně ta klesá i pod 10 korun, což vlastně pokud byste si to těsto připravovala sama doma, tak na tuhle cenu se nikdy nedostanete.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Je ještě nějaké úskalí v listových těstech, na které by si hospodyně měla dát pozor?

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
No, dá se říct, sledovali jsem, takhle, sledovali jsme ještě obsah mykotoxinů, ale jak se ukázalo, tak žádná těsta vlastně nepřesáhla ten povolený limit, takže v tomto směru se nemusejí ničeho obávat.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Nebyl žádný problém. Tak, milé hospodyně, utřete si ruce od mouky a od těsta, a pokud máte nějaký dotaz na Ondřeje Jánoška z časopisu dTest, tak během písničky vytočte číslo 221552525 anebo 2424 na konci.

/ Písnička /

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Posloucháte spotřebitelskou poradnu na Dvojce, dnes s Ondřejem Jánoškou z časopisu dTest probíráme listová těsta. Vy se ptáte na telefonu 221552525. Dobrý den přeji komu?

posluchačka
--------------------
Dobrý den, tady je Vlasta, Jablonec nad Nisou.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Moc mě těší, Vlasto, ptejte se.

posluchačka
--------------------
Mladá paní, nezlobte se na mě.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Já se nezlobím.

posluchačka
--------------------
Mně už je nějakej pátek, už mně táhne na 91.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
No to gratuluji.

posluchačka
--------------------
A když poslouchám tyhle recepty, tak si říkám, kristapána, ty těsta, já už jsem se spálila několikrát a já si nejraději udělám těsto doma tažený, netrvá to dlouho a vím, co jím, a tohle, co koupím v krámě, to jsem se vždycky zklamala. Nikdy mně to nechutnalo a ty dnešní mladý lidi jsou jedině na tomhle. Jak ty děti můžou bejt zdravý?

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
No, to je otázka, kterou probereme někdy jindy, paní Vlasto. Moc vám gratuluji, že si sama děláte těsto, protože naprosto souhlasím, to je absolutně to nejlepší, co můžeme. No a jestli vaši příbuzní od vás občas jako dárek dostanou listové těsto, myslím si, že to je to nejlepší, co mohou dostat. Takže otázka v podstatě byla spíše filozofická, Ondřeji. Poslechneme si ještě jeden telefonický dotaz, dobrý den přejeme.

posluchačka
--------------------
Dobrý den, dobrý den, posluchačka od Tábora.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Těší nás.

posluchačka
--------------------
Prosím vás, já vám řeknu recept, který mi babička před 50 řekla a od té doby to tak dělám. Připravím si hladkou mouku, pokud možno dvounulku, půl, půl kila, normálně to usypu, nevážím to, půl kila té mouky si dám na vál, přidám tam kostku tuku, nejraději dělám z hery, ale může být i stela, cokoliv, kostku, dvě lžíce octa, deset lžic horké vody a špetku soli. Udělám těsto, které dám do špajzu a poté si krájím jabka, buď ručně nebo na robotu. Když to mám připravené všechny suroviny, cukr, strouhanku.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Hrozinky, skořici.

posluchačka
--------------------
Skořici, skořici, nedávám tam ani hrozinky ani nic jinýho, ani ořechy, i když tam mám ...

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Já bych tam možná nedávala ani ten cukr. Tak potom asi rozválíte a děláte štrúdl.

posluchačka
--------------------
Ne, nechte mě, nechte mě domluvit, prosím vás.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.

posluchačka
--------------------
Nechte mě domluvit, ano? Takže mám hotové těsto, přinesu si ho ze špajzu, celý těsto pokryju jablky, posypu to asi hrstí strouhanky, může být osmažená, ale je to úplně jedno, může být i suchá, dám tam třeba hrst ...

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A máte upečeno, děkujeme za váš recept, byl opravdu zajímavý.

posluchačka
--------------------
Ne, počkejte, dopovím to, ano? Dopovím to, žádný nasycený kyseliny ...

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, zdravíme k Táboru, na slyšenou. Ondřeji, možná tedy naše posluchačky chtějí naznačit, že těsto je nejlepší udělat si doma, protože opravdu, jak říkala paní Vlasta, vím, co jím, vím přesně, co jsem tam dala. Ale je fakt, že mnohé mladé maminky nestíhají, chodí do práce, vodí děti do školy, ze školy, na kroužky, musí řešit mnoho dalších věcí, můžeme se podívat na ten test, který vy jste provedli a řekněte nám, která ta těsta byla nejlepší nebo která byste doporučil maminkám, aby kupovaly, pokud z nich tedy chtějí dělat například štrúdl, ale z toho listového těsta se dají dělat i slané koláče a zajímavé zákusky nebo croisanty.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Tak, přesně tak. Já bych ještě možná se jenom vrátil v rychlosti k tomu prvnímu telefonátu, tak vlastně tím problémem, že vlastně paní to těsto nechutná tak, jako když si ho udělá doma, je právě ten, že výrobci místo klasického másla nebo sádla, tedy živočišných tuků, tam používají ty rostlinné tuky a ty vlastně nejsou tak chutné, to je ten problém.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Já bych řekla, že dokonce i v tom druhém receptu, který nám sdělovala paní posluchačka od Tábora, říkala, že tam dává kostku tuku a říkala hera. Ale já bych to nedoporučila.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Hera, já taky ne, rozhodně.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Já když si dělám sama těsto na štrúdl, jedině máslo, protože ta chuť je velmi rozdílná potom.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Ano, ano, přesně tak, souhlasím.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže pokud si nebudete dělat těsto, ale zkusíte si ho koupit, tak Ondřej Jánoška nám poradí nebo tedy prozradí, kdo v testu dTestu vyhrál.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Tak z chlazených rozválených těst dopadlo nejlépe těsto z Globusu, Korrekt Listové těsto na pečícím papíru. Z listových těst chlazených dopadlo nejlépe těsto Melites a z listových těst mražených, tak tam na prvním místě opět výrobek z Globusu, také listové těsto mražené.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to je jisté vodítko, ale my jsme říkali, že pokud budete kupovat těsto, je dobré si přečíst ta malinká písmenka, kde se píše o tuku. Pokud má vyšší obsah nasycených mastných kyselin to těsto, tak je lepší se mu vyhnout a volit takové těsto, které má spíše ten živočišný tuk, to znamená máslo, sádlo?

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Tak, přesně tak. Ale obávám se, že asi moc výrobků s tímto, s tímto tukem nenajdou.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Musíme sami potom pracovat. Mimochodem, bude se měnit něco pro nás spotřebitele, abychom si mohli na těch těstech přece jenom přečíst to složení přesnější a ne jenom obsah tuku, nevíme jakého?

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Ano, od prosince letošního roku by na obalech mělo být uváděno nejen vlastně celistvý název rostlinné oleje nebo rostlinné tuky, ale zároveň už by měl následovat výčet vlastně konkrétních druhů. A od roku 2016, to je taky od poloviny prosince, tak tam už by pak měl být přímo vlastně to složení konkrétní, ty výživové hodnoty.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozepsané.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Rozepsané.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za informace z nejnovějšího dTestu od Ondřeje Jánoška. Poradili jsme, jak s listovým těstem, pokud si ho nebudete dělat sami, tak buďte opatrní při nákupu. Hezký den vám přeji.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Vám také, na slyšenou.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Na slyšenou. Za malou chviličkou vás pozveme za dějinami fotografie.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Daniela Brůhová
Spustit audio