Jak to vidí Jan Petránek - 3. května

3. květen 2012

Jak jsme citliví na slova, jako je mír a svoboda? Ptali jsme se komentátora Jana Petránka a zajímali se také o pokračování boje proti terorismu po smrti Usámy bin Ládina. Ptala se za nás Zita Senková.

Redaktorem Čs. rozhlasu byl Jan Petránek už v letech 1951 - 1968, specializovaný na mezinárodní vztahy, kosmonautiku a strategii. Zahraniční korespondent v Indii, Pákistánu, SSSR, Vietnamu a Číně. Pro účast na vysílání Čs. rozhlasu proti sovětské okupaci v srpnu 1968 byl zbaven jakékoliv možnosti pracovat jako novinář. Pracoval plných 18 let jako topič v továrně MITAS v Praze až do listopadu 1989. Chartista.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)
Pořadu je také věnována samostatná nová webová stránka, která obsahuje i další zajímavé informace jako např. životopisy hostů, fotogalerie a samozřejmě i archivy textových přepisů. Najdete ji např. klikem na tento odkaz.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den. U poslechu Jak to vidí vás vítá Zita Senková. Dnešní vydání nabízí postřeh publicisty Jana Petránka. Vítám vás. Dobrý den.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Děkuju. Dobrý den. A všechen dobrý máj bych popřál našim posluchačům.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme. Májové dny jsou tradičně spojeny s příchodem svobody. Za pár dní si také připomeneme den vítězství, konec 2. světové války. Pane Petránku, myslíte, že v poslední době jaksi jsme více vnímavější, citlivější vůči pojmu skutečnosti jako je svoboda a mír?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Je to asi dáno tím, že dneska je opět taková velice neklidná, vzrušující doba. Lidi jsou nejistí, co jim přinese zítřek. A vemzte si to tedy, pětačtyřicátý rok, máj pětačtyřicet, já si na něj velice dobře pamatuji. Pamatuji se na všechno, co bylo po něm, protože květen, červen, co bylo v Praze, to byly nekonečné denní průvody lidí, kteří jásali. A toleto si už mladší lidi nemohou pamatovat. Nemohou si vzpomenout na to. Vemte si to, kolik je to let? 67. Počítám dobře? Po 67 letech my se vracíme zpátky. Proč? No protože to byl začátek svobody. To bylo veliké nadšení. A dneska my se k tomu vracíme jako něco, co slibovalo budoucnost a my dneska bychom rádi se těšili na budoucnost, tak jako tehdy před 67 lety, ale kdo se na ni dneska těší. Když vidíte to, co se tady děje, co je, nezlobte se na mě, politický cirkus v Čechách. Ale hlavně, a já jsem člověk, který sleduje dnes a denně celý svět, když mám s vámi mít dobré jitro, takhle jak to vidím, no tak samozřejmě já si přivstanu už v půlnoci, aby mně celou noc nic neuteklo, protože je to důležité vědět. A začínám to od Číny, kde už je dávno ráno. A teďka tam samozřejmě jsou už i vzpomínky na to, jak byl 1. máj v Číně, jak by v Japonsku. V Japonsku je to tradičně veliká radost. Čína byla, bych řekl, tradičně velice rozjásaná, veselá a už to nemá ten politický náboj. Samozřejmě Moskva, to je zvláštní prostor. Rusko, tam se bojuje velice a dneska v deset večer je už zase další přehlídka, generálka na vojenskou přehlídku, která bude 9. května. Přes ruskou televizi už jsem asi před dvěma a půl hodinami viděl velice zajímavou věc. Oni tam inscenují, jak se vzdával generál Paulus. A ukazují ten veliký boj majitele supermarketu, kterej nechtěl dát oficiálním orgánům a divadlo to místo, ten sklep, ve kterém se Paulus vzdal, že on tam potřebuje skladiště pro pomeranče. A teprve když všichni veteráni přišli, že mu asi vymlátěj ten supermarket, tak řekl, no dobře, tak já ho nechám, tenhlten prostor, pro muzeální účely. Tady vidíte, jak se střetává něco úplně supernovýho, pomeranče jsou důležitý, historický vzpomínky mě nebaví. Tohleto všechno tady je. No a samozřejmě nejzajímavější bylo, když jsem mohl v noci nebo večer po desáté skoro tříhodinový maraton, jak se bavili Sarkozy a Hollande a ten ho nazýval, bylo potom zajímavé sledovat, jak až celou noc všechny světové stanice hodnotily, kdo byl lepší. Sarkozy prohrává.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A u vás také prohrál?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Já jsem se nejvíc bavil, když jsem potom sledoval ty úryvky, který vysílalo BBC, úryvky, co vysílala Čína, Jižní Korea, co všichni jsou strašně zvědaví na to, kdo bude dál ovládat Francii. Jestli to bude Francie, která říká, že se osvobodí od diktátu Bruselu. No to je samozřejmě něco, co asi lidi ve vedení eurounie strašně bude dráždit. Ale ten Sarkozy v okamžiku, kdy nazval, Rusové to překládali, že ho nazval malou drbnou. No tak takovéhle věci. On taky začal křičet, což se tedy nedělá. Oba dva měli krásný večerní oblek, stejně tmavé kravaty, každý na dvou klopách svého saka, na pravé i levé měli své mikrofony. Moderovala je jedna krásná blondýna a jeden známý francouzský novinář. A ti je nezvládli.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ti se vůbec nedostali ke slovu.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Ty se nedostali ke slovu, ale víceméně se dá říct, že Francie nyní je rozhořčena tím, čím je rozhořčena i česká veřejnost. Že není možné, aby kapitál diktoval politikům. A Hollande asi má největší šance svým výrokem, že dokud banky diktujou vládě, místo aby vlády diktovaly bankám, tak že je to špatně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jinak před pár dny i tady u nás v Česku debatovali intelektuálové, filozofové a také duchovní, hledali odpovědi na otázky, kam směřuje společnost, kudy kam kráčíme, jaký by mohli najít lidé záchytný bod v této situaci. Co myslíte?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No tak ten stav zeměkoule je velice nervózní. A víte, tady se především, to co mě v Rusku zaujalo, o tom Rusku se u nás málo mluví, řekl bych, informovaně, aby se vidělo, co se tam děje. Když byly volby prezidenta v Rusku a Putin se brzy teďka za pár vlastně desítek hodin už ujme své staronové funkce, tak tehdy v tom chrámu Krista Spasitele se objevila skupinka děvčat, velice nehezky rockově oblečených, a provedly tam strašnej brajgl. A na to teďka reagovala ruská pravoslavná církev, že přes sto tisíc lidí se shromáždilo na břehu řeky Moskvy a křičeli, co si to dovolujete, vy haníte víru. No a tady na tom je obrovsky zajímavé, že v Rusku vznikla už nezávisle na staré komunistické moci nesmírně silná elita intelektuální, která se nehlásí k žádné víře, ale hlásí se k, já řeknu k humanistickému atheismu. A oni chtějí, aby si lidi uvědomili, že je potřeba mít v úctě každého, kdo je poctivě věřící a kdo ve své víře v Boha má v první řadě na mysli morálku. Obyčejnou lidskou morálku, slušně se chovat k jiným. Když nemůžu pomoct, tak abych neublížil. To je tedy to, co by měla víra nést prvně. Ale když tihleti, bych řekl, humanističtí atheisti vidí tu obrovskou nádheru, která je, že jsou preláti obsypaný zlatem, tak to strašlivě dráždí. I když potom třeba prezident Putin anebo teďka to 24. dubna, když se loučil Medveděv, tak v jeho projevu bylo, kolik má dobrý chirurg peněz jako gáži, plat a kolik učitel.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaký je ten rozdíl?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No je to děsivé, protože skutečně se plat lékařů i učitelů pohybuje lehce pod prahem bídy. A tohleto v Rusku říkat za Stalina, no tak vás zastřelili. A dneska už je možné nesmírně otevřeně o tom debatovat a není síly, která by tomu zabránila. Jak to říkal starý Voltaire, jakmile dozraje doba, tak není síla, která by zadržela novou myšlenku. To platí i pro Rusko, kterým se u nás zbytečně straší. Ale když vidíte, jak to Rusko zoufale zápolí se základními sociálními jistotami, tak to není země, která by mohla ohrožovat Evropu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jinak co se týče té akce punkové dívčí skupiny, tak ruská odbočka organizace Amnesty International zařadila právě články této skupiny do seznamu takzvaných vězňů svědomí. Důvodem byl ten již zmíněný happening. Podle Amnesty International mohl sice pohoršit věřící, ale ta reakce úřadů na projev politického přesvědčení rockerek byla neomluvitelně tvrdá. Samé děvčata říkají, že to nebyl útok na víru, ale na vůdce pravoslavné církve. Ještě bych se zeptala v této souvislosti, jakou roli má vůbec víra nebo hraje víra v životě Rusů?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No já bych připomněl, že jednou v Soči, a to bylo po první zvolení Putina prezidentem, on tam řekl, když jsme zjistili, že Marxismus nefunguje, tak lidi potřebují v něco věřit. Čili bylo to náhradní lízátko za starý systém. A pokud se těmto dívkám říká, že jsou vězni svědomí, já bych řekl, že nikdo je tam věznit nebude, protože to, co se, když se díváte na ty estrády ruské, co je možné, všechny disidentské písničky, za které se chodilo na dvacet let do gulagu, jsou dneska vydávány na cédéčkách. Už nikdo to nezadrží. I kdyby chtěli, nikdo to nezadrží. To je důležité. A já jsem nesmírně spokojen, když si říkám, před třiceti lety si představit, že nebude existovat Sovětský svaz a že tam bude tato svoboda, možnosti si říct každý, co chce. Druhá věc je, a to zas říkal svého času sám Berezovskij, když ještě si myslel za Jelcina, jehož byl tajemníkem Rady bezpečnosti, ruské Rady bezpečnosti, u nás v Rusku každý si může napsat v novinách, co chce. Stejně jako v Anglii a v obou případech se vůbec nic nestane.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem slyšela jsem v německém rozhlase, že poslední sovětský prezident Michail Gorbačov má v plánu založit sociálnědemokratickou stranu. Překvapuje vás to? Jeho politické ambice?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No on už to deklaroval před třemi roky. A pokusil se to založit jako odbočku, takovej bych řekl spíš debatní klub v Nižním Novgorodě. V tom Nižním Novgorodě, tam získal obrovskou podporu. Především u dělníků, kteří hájili, aby se nezavíraly staré fabriky nebo aby se to neprodávalo Italům. Potom získal velice dobrou pozici v Petrohradu. No a nakonec nezískal dobrou pozici v bývalém Sverdlovsku, čili v Jekatěrinburgu. A to proto, že to je rodiště Jelcina a tam Jelcin a Gorbačov, to byli víceméně rivalové a na to se prostě nezapomíná.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ukrajina se před nadcházejícím evropským fotbalovým šampionátem ocitla pod tlakem evropských politiků, kteří kvůli věznění expremiérky Julije Tymošenkové hrozí bojkotem mistrovství. Český prezident Václav Klaus, ten zase nepojede v polovině května na připravovaný summit středoevropských prezidentů, který se uskuteční na Krymu. Mohl by, pane Petránku, bojkot posloužit, pomoci jako poslední diplomatické varování v tomto případě?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Jeden můj dobrý známý z Moskvy, politolog, který se vrátil po dlouhé době, co prožil ve Francii, zpátky do své vlasti a taky ji skoro nepoznal. Říká, že se ukrajinský prezident zřejmě minul smysly. Vypadá to, že skutečně přestal vnímat realitu a že osobní nenávist k Tymošenkové mu zabránila vidět věci střízlivě. Tymošenkovou je možné obviňovat ze spousty věci, z určitých machinací, kterých se dopustila, a říká se, že je to nejbohatší ženská na Ukrajině, ale soudit ji za to, co měla sankcionované parlamentem, rusko-ukrajinskou plynovou dohodu, to je myslím opravdu hluboké šlápnutí vedle. A samozřejmě, že Janukovyč prohrává především u všech, kteří by s ním chtěli rádi spolupracovat. To znamená především s Evropou a s Amerikou. A nejvíc s Kanadou, protože Kanada je země, kde je nejvíc emigrantů z Ukrajiny a ti by se tam hrozně rádi vrátili, ale Janukovyčovi nevěří. Takže mu zbývá jenom jediný spojenec a to je Čína. A to není to nejlepší vysvědčení.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já jenom připomenu, že Tymošenková si odpykává sedmiletý trest za údajně nevýhodnou smlouvu o dodávkách ruského plynu. Západ tvrdí, že rozsudek byl politicky motivován. Podle dcery Tymošenkové je, cituji, Ukrajina na hraně přeměny v totalitní stát.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jsou to silná slova?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Víte, vtip je v tom, že totalitní stát je stát, který ovládá celý prostor. A Janukovyč ovládá především Kyjev a okolí. Snaží se mít pod palcem pobřeží Krymu u Černého moře, protože to je strategicky důležité. A on i ukrajinsko-americkou dohodu, podle kterých Američani darovali celou řadu válečných lodí, které potom kotví samozřejmě kolem Sevastopolu a i v Oděse, a tohleto je něco, co je jedna věc. A druhá věc je, že celá řada těch provincií ukrajinských, superokresů, které pod kontrolou nemá. Takže za totalitní stát bych to těžko z tohohle hlediska mohl označit. Ale především ono spoléhá na to, že by se letos mu mohla podařit úroda a tím by se trošinku mohly vyrovnat velké sociální problémy, které Ukrajina má. Ale to, jakým způsobem hrozí katastrofa fotbalovému šampionátu, to bude asi něco, co mu podlomí nohy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to věznění Tymošenkové kritizoval také ruský prezident Medveděv. Objevily se i komentáře, zda západní politikové, kteří nyní hrozí bojkotem a kritizují ukrajinské vedení, budou stejně důslední v té rétorice i v těch činech i co se týče porušování lidských práv třeba i v Rusku.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Já si myslím, že tedy Rusko, to má své vlastní starosti. A to, co teďka Rusko se chystá na tuto sezónu a přece jenom se malinko ekonomicky zvedá. To je dost důležitá věc. Především to, jakým způsobem se projevily diference mezi Medveděvem a Putinem. Medveděv mnohem silněji akcentuje a zdůrazňuje větší infrastrukturu ekonomického rozvoje. To je něco, co se asi bude malinko dařit, ale postupně. Je to běh na velice dlouhou trať. Já bych odhadoval, že za příštích dvacet let se Rusko může dostat z té veliké závislosti na exportu dvou věcí, první je nafta a druhý jsou zbraně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Uplynul přesně rok od smrti hlavního strůjce atentátů z 11. září Usámy bin Ládina. V Pákistánu v Abbottabadu byl při bleskovém zásahu zastřelen americkým komandem. Prezident Spojených států Barack Obama a další státníci označili tehdy jeho smrt za významný mylník v boji proti terorismu. Kde je společnost Afghánistán rok poté?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Především se ukázalo, že americký prezident přistál v noci na Bagrámu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nečekaně.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No nečekaně. Všichni to čekali, samozřejmě. A důležité je všimnout si jedné okolnosti. On projednal v tom nočním sezení s Karzáím smlouvu nejmíň do roku 14 a s tím, že dalších deset let Amerika bude za každou cenu podporovat afghánskou vládu Karzáího, ale neodvážil se přistát také v Pákistánu. A ty pákistánsko-americké vztahy jsou velice nedobré. Důležité je to, co dneska je na tom Blízkém východě. Afghánistán je v moci Talibanu. Ta jižní část Afghánistánu, to je bezesporu v rukou povstalců a Amerika se je vědoma, že bez dohody ústřední kábulské vlády s Talibanem se nikam vývoj nedostane. Proto je naprosto nesmyslné, aby tam ještě vojáci byli. Kdyby zítra odešli, je pozdě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jinak jen co Barack Obama odletěl, tak došlo k sebevražednému atentátu v režii Talibanu. Zneškodnění bin Ládina ale, jak se ukazuje, ještě bohužel neznamenalo, že by bylo nebezpečí terorismu zažehnáno. Ostatně byla nalezena paměťová karta, více než myslím sto dokumentů Al-Káidy a to ve spodním prádle jednoho Rakušana, který se vracel z Pákistánu, byl zadržen v Německu.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No to bylo zajímavé. On se jmenuje Maqsood Lodin. Je to 22letý Rakušan. A aby měl ve slipech flashku, vypadá to jako větší lidský palec a vejde se do toho pro počítač obrovská spousta záznamů. A bylo na tom porno. A to že, kdyby to bylo cokoliv jiného, ale to, že to bylo porno, tak si němečtí odborníci, dešifréři řekli, no kdo se dneska obtěžuje s tím strkat si do slipů flashku a prostě počítačový čipy, který ukazujou nahatý ženský. To je nesmysl. Tak to rozšifrovali a našli tam těch sto dokumentů, které ukazují, jakým způsobem by měl být uplatňován teror proti evropským zemím. No to je velice důležité svědectví. Ukazuje se, že to, co zbylo po bin Ládinovi, bude potřeba velice dlouho a pečlivě kontrolovat, protože to nebezpečí tady je pořád.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pro Jana Petránka, který je hostem dnešního vydání Jak to vidí, e-mail. Proč od roku 1990 oslavujeme tyto dny americkými válečnými filmy a sovětské, jako Osud člověka, Jeřáby táhnou a jiné, televize nevysílá?

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Nejsem člověk, který poroučí televizi. Myslím si, že v poslední době opravdu nemá televize příliš velký zájem po tom, co jsem je trošinku kritizoval, mě tam vůbec pozvat. Ale to je druhá osobní záležitost. Myslím si, že máte dneska možnost si koupit na DVD spoustu, spoustu těchto filmů. No samozřejmě, nejdůležitější je, abyste sáhli po knížkách, které správně a pravdivě prezentují. Já si velice rád čtu. Churchill tu byl vydán v šesti svazcích. Jeho korespondence se Stalinem je nesmírně poučná. Chcete-li se vracet do historie, nespoléhejte jenom na filmy. Věnujte se víc té literatuře, kterou vám jistě v každé dobré knihovně poradí, jak se můžete vrátit zpátky. A i to Jaro na Odře si můžete přečíst.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy se, pane Petránku, z Prahy za chvíli přesunete pomalu do Josefova Dolu, kde začíná 22. ročník přehlídky Josefodolské divadelní jaro. Vy jste se totiž stal patronem této krajské přehlídky.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No nevím, jestli mi to žertem nenavrhli, ale já samozřejmě miluju to, co dělají josefodolští ochotníci. Víte, oni tam skutečně zítra bude třídenní festival. Ta 22. jarní divadelní přehlídka. Tam je soubor Tyl ze Slané, soubor Jirásek z Rokytnice, Jizeran z Rakousy, Sokol z Boskova, Havlíček, spolek Havlíček ze Zákup. Rádobydivadlo Klapý a výborní hostitelé josefodolští. Ti mají ve štítu Josefa Kajetána Tyla. A tak skvělý divadelní sál, že by jim to mohla mnohá pražská čtvrť závidět. A to se mně vždycky líbí. Každým rokem je tam, takový bych řekl, festival ochotníků a příznivců divadla. Už není na živu Jiří Hraše, režisér, rozhlasák, tady kolega. Ten taky nad nimi držel ruku a byla to radost ho tam vždycky potkávat. Myslím si, že i tentokrát, a to jsou lidi, který za to nedostanou halíř, který do toho dávaj svůj čas, dávaj do toho i svý peníze. Já vím, jak dlouho se sbíralo na novou oponu. Ale je to radost. Je vidět, jak oni umějí leccos předvést. Tam bude třeba i Přelet nad kukaččím hnízdem. Ráno, dopoledne to budou pohádky pro děti. A odpoledne veliké komedie. Josefodolští s Amantem měli vždycky velký úspěch. Tak to se tam vždycky těším, že se tam s přáteli potkám a že to bude veliká radost. A je tam i výstava i Izerína. To je víla a to je patronka Jizerských hor a bude to očima dětí. Krásná výstava. Oni tohleto uměj a já jim velice držím palce. Taky jsem vyhecoval Aleše Cibulku, aby slíbil, že tam přijede s Tobogánem, tak odpověděl, že s tím počítá, ale letos, že už to nestihne.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to třeba pro vás i jako textaře možná inspirace? Vás totiž dnes zase, prozradím, čeká další večer se šansonem. Šanson věc veřejná.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
No jednou za dva měsíce se potkáváme, v šest večer to začíná, na Chodovské tvrzi. To je taky zvláštní, bych řekl, takový malá perla kultury na Chodově a dneska tam bude samozřejmě šansonový večer. Bude tam Dana Matějková, Filip Sychra, Milan Jíra, znamenitý skladatel a klavírista. Všechno je to parta, která vznikala ještě za Ljuby Hermanové. A Rudolf Pellar nám chybí, ale rád bych, tentokrát tam bude i Libuše Švormová. Bude to radost.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak ať se povede příjemný večer a hezké dny také v Jizerkách. Budu se těšit na další návštěvu v Jak to vidí na dvojce.

Jan PETRÁNEK, publicista
--------------------
Já také děkuji a na shledanou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hostem Jan Petránek. Zítra se, milí posluchači, můžete těšit na monsignora Václava Malého, světícího biskupa pražského. Zita Senková přeje příjemný a dobrý den.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jan Petránek
Spustit audio