Jak to vidí Jan Petránek - 18.2.

18. únor 2010

Čtvrtečním hostem pořadu Jak to vidí ČRo 2 - Praha (po 8:30 hodině) byl komentátor Jan PETRÁNEK. (Pozn. Náš host přislíbil, po delší době, kdy byl pracovně zaneprázdněn a také nemocen, opět pravidelnou účast v pořadu Jak to vidí. Můžeme se tedy těšit ...) (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované a neautorizované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad ZDE na také najdete ve zvukové podobě.)


Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
A pěkný den teď přeji milému hostovi, komentátorovi a publicistovi, posluchačsky žádanému, oblíbenému Janu Petránkovi. Vítejte.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
To je příliš mnoho chvály na mou hlavu, děkuji.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Zasloužíte si ji. Otevíráme tu naši dnešní půlhodinku Jak to vidí pohledem na olympiádu. Aktuální výsledky /nesrozumitelné/ před chvílí předestřela. Možná, že i vy jste sledovali přímý přenos na obrazovkách České televize. Čeští hokejisté vstoupili úspěšně do olympijského turnaje ve Vancouveru a zdolali Slovensko 3:1. Obhájce bronzu z Turína dostal v desáté minutě do vedení kapitán Patrik Eliáš, 47 sekund po první pauze sice vyrovnal Marián Gáborík, ale v závěru druhé třetiny rozhodli Jaromír Jágr a Tomáš Plekanec. Další zápas ve skupině B čeká český tým v sobotu od půl druhé ráno proti Lotyšsku. Přivstal si dnes Jan Petránek díky hokeji?

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Samozřejmě že jsem si přivstal a říkal jsem si, bylo by dobré, abych se nějakým způsobem nabudil tak, abychom dali první gól. No, ale že to bude přímo Eliášův oheň, jak se praví v Bibli, to mě nenapadlo. Bylo to rozkošné, ale takový kuriózní gól vlastně prostředkem hokejky, to bylo něco úžasného. A nejvíc se mně líbilo, jak Jágr...

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Jaromír Jágr, ano.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
...jak vychytal jinak vynikajícího brankáře Slováků. Já si vždycky říkám, když se hraje Česko proti Slovensku...

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Jestli vůbec má cenu fandit, jestli je to fér vlastně.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Narodil jsem se v první půlce minulého století jako Čechoslovák, tak říkám, no, naši vyhrajou, ale nevím ještě kteří. Ty poslední vteřiny druhé třetiny, tak jsem si říkal, no, je to krásné, je to 3:1, než dojedu do rádia, byl bych nerad, aby mi utekl nějaký gól, takže v té třetí třetině mě poslechli a nikdo žádný gól nedal, protože 3:1 stačí, ale kdyby to bylo 4:1, taky bych byl spokojenější.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Také byste se rozhodně nezlobil. My bychom se možná teď s vámi, pane Petránku, mohli podívat do zákulisí zimních olympijských her. To vás osobně jako žurnalistu zajímá, nevím, nejspíš o trochu víc. Je to pravda?

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Víte, milý Tomáši, ono je to tak. Dneska sport je strašlivě propojený s byznysem, a to je něco, co se mi málo líbí, ale nikdo s tím už nic asi neudělá. A já hlídám i takové ty věci, které skutečně společensky někam posouvají celou olympijskou situaci. A když jsem se díval včera večer na naše Televizní noviny, tak jsem si říkal, jej, oni mně trochu berou z plachet to, co jsem se chystal, že vám dneska řeknu. To je třeba ta bezpečnostní situace. Tam je sedm, nebo osm velkých zpravodajských týmů z celého světa, neboť jestli se sport, dneska dokonce, řekl bych, i sport něčeho bojí, tak je to, aby tam nebyla nějaká vražedná akce. Vzpomínáme si na mnichovskou olympiádu, což bylo něco strašlivého. A teďka se dá říct, že ve Vancouveru a v okolí operují tisíce zahraničních specialistů, ať už mají tedy jako fandovsky oblečení svých zemí, mávají vlajčičkama, vypadají jako sportovci...

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Člověk je nepozná.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
To právě by je neměl ani poznat, ale hlídá se. Největší tým je tam ruský v tomto ohledu, protože už za čtyři roky v Soči bude potřeba uspořádat další zimní olympijské hry a Rusové dokonce ve spolupráci se Spojenými státy nasadili dvě družice. Nechce se to ani dementovat ani potvrdit z oficiálních kruhů, ale ti, kteří sledují, co družice umí a co tedy pípají, nebo co posílají obrazově, chce to vědět přesně, jaký okruh hlídat, jaká bezpečnostní opatření. Celá ta infrastruktura pohybu, to všechno je tam probíráno. A později večer jsem si naladil ruskou televizi, protože Rusové strašně plakali, už mají sice své první zlato, ale než ho získal jeden z těch sáňkařů, tak to byl veliký smutek v hlasech Rádio Moskva a Ruská televize. A to, co tam dávali, bylo neuvěřitelné. Docela bych doporučil České televizi, aby tento film o ruské olympiádě 1980, ta byla sice letní, ale to, co tam včera prozradili. Tam bylo, jakým způsobem třeba ministr vnitra Ščolokov do řady autobusů nechal svézt všechny zloděje, kteří kdy byli v Moskvě, na jedno místo a řekl jim, přímo bych mohl citovat, jestli se...

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Klidně citujte, nebo parafrázujte.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Budu to parafrázovat, ale smysl je naprosto přesný. Řekl jim, zlodějům - soudruzi, pánové, jestli během olympiády tady bude jedno mokroje delo, to znamená, když někomu vrazíte kudlu do břicha, nebo ho zastřelíte, tak se tomu říká mokroje delo, nejen mokroje dela, ale jestli bude jediná bytová loupež, tak si nepřejte, co s vámi provedu. A na základě toho nedošlo k jediné vraždě, k jediné loupeži. Potom, že si mohou tito soudruzi pánové dělat, co chtějí, ale na olympiádu, že to je svaté. A jakým způsobem ten včerejší ruský film ukazoval zajištění moskevské olympijské vesnice, to bylo naprosto neuvěřitelné. To bych musel asi líčit velice dlouho, ale ta nejmodernější technika, jinými slovy, byla to vizitka, že sočinská olympiáda za čtyři roky bude hlídána mnohonásobně lépe i na základě těch zkušeností, které jsou dneska z Vancouveru, nebo z Whistleru. Takže to byla jedna z těch věcí. Druhá věc je, že, a to se asi těžko dá zabránit, že až se budou rozehrávat medaile v krasobruslení, tak jakmile nezměříte góly, jakmile nezměříte vteřiny, anebo když je to skok do výšky, tak centimetry nahoru, jakmile o tom rozhoduje individuálně nějaký soudce, je v tom vždycky určitá kulišárna. To je mi líto, ale to nejdůležitější my jsme už si zažili. Já bych jenom přál, aby naši sportovci, Sáblíkovou počínaje a hokejisty konče, aby byli úspěšní. Myslím, že to potěší všechny.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Tak to řekl na adresu zimních olympijských her ve Vancouveru publicista a komentátor Jan Petránek ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha.
Posloucháte pořad Jak to vidí, dnes publicista a komentátor Jan Petránek. Ukrajina je po volbách. Co se dá očekávat? To je další téma pro vás, pane Petránku. Ukrajinský správní soud včera pozastavil platnost výsledků prezidentských voleb do té doby, dokud nebude posouzeno odvolání poražené Julije Tymošenkové. Informovaly o tom včera agentury. Tymošenková chce dosáhnout toho, aby vítězství Viktora Janukoviče byla prohlášeno za neplatné. Má šanci podle vás?

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Já myslím, že ta šance Tymošenkové už je docela malá. A do dvou dnů, maximálně do tří dnů, dejme tomu do konce tohoto týdne, by to mělo být potvrzeno a asi tak kolem 25. února, čili příští týden, by už Janukovič měl říci, jakým způsobem on bude chtít novou vládu. Ale protože se změnila ukrajinská ústava a ten boj o to, jaké jsou pravomoci prezidenta a jaké jsou pravomoci předsedy vlády, potažmo parlamentu, to bylo, ten boj trval teďka celou řadu let. A před pěti lety to vrcholilo oranžovou revolucí, která ovšem byla podobná jako to, co chce teďka Tymošenková. Vlastně Janukovič vyhrál a vyčítaly se mu podvody. Tentokrát má Tymošenková špatné karty v ruce, protože ti zahraniční pozorovatelé a přímo OBSE, což je, tak říkajíc, západem ovládaná, západem Evropy ovládaná organizace, ti řekli - bylo to v pořádku. Mě překvapil včerejší velký článek Borise Berezovského, což je tedy člověk, který se pokusil o souboj s Putinem, kdo dostane Rusko do rukou poté, co odejde Jelcin. Ale vyhrál Putin a Berezovskij, který je miliardář, se sebral a utekl do Anglie. Z té, z Londýna se pokoušel manipulovat gruzínskou revoluci. Gruzínská revoluce se mu svým způsobem povedla jenom na půl a on se nyní pokusil za své peníze financovat určité gruzínské bojůvky dosazené do těch oblastí, kde Janukovič, nynější vítěz ukrajinských voleb, kde uspěl, a to se Berezovskému strašně nelíbí. A to, že si dovoluje v ukrajinských novinách napsat, doslova nadávat ukrajinskému lidu - koho jste to zvolili, takhle jsem si to nepředstavoval, ukazuje se, že tento mafián, který nyní o nic lepší než jakýkoliv jiný v Rusku sídlící oligarcha, tak to se ukazuje, že je něco, co není dobré. A tohle to také samozřejmě nejvíce reflektuje jak Německo, tak Francie. A německo-francouzští pozorovatelé dávají zapravdu Janukovičovi, který v posledních rozhvorech řekl: "Já nejsem proruský, já jsem proukrajinský politik." A to, co bych k tomu mohl dodat a co tedy má svou váhu, že během posledního půlroku Janukovičovi experti přes energetiku, přes finance, přes dopravu a především ti, kteří mají zoufalou potřebu, říká se tomu zprůjezdnit Ukrajinu, jestli naši silničáři a především šoféři, ke kterým taky patřím, nadáváme, v jakém stavu jsou naše silnice, tak to jsou pohádkové silnice proti tomu, co je na Ukrajině. Jeden můj nejbližší kamarád teďka projížděl Ukrajinu a říká: "No, není možné jet třeba z Kyjeva do Ivano Frankovska, aby kola auta každých sedm vteřin nechytly jámu." Ta situace je tam skutečně drastická. Ale to bych se odchýlil od té základní myšlenky, kterou musím říct, a to, že Janukovič dával už půl roku, a půl roku bylo jasné, že on má velké preference ve volbách, dával najevo německým, francouzským a potažmo eurounijním spojencům, nebo partnerům, že je ochoten spolupracovat a že mu záleží na tom, aby Ukrajina byla přijata do Evropské unie. A jedním dechem říkal, ne ale do atlantického paktu. A tohle to je něco, co samozřejmě konvenuje i Rusům, kteří říkají - no, prosím, my dneska nejsme už v situaci, abychom mohli ukrajinskou ekonomiku jinak než třeba lepšími dohodami v oblasti plynu a ropy podpořit, ale v každém případě Ukrajina pokud bude tíhnout k Evropské unii, tak to pro Moskvu problémy nepředstavuje. Horší je otázka atlantického paktu. A včera jsem měl ještě velice zajímavé rozhovory s lidmi, kteří jsou, tak říkajíc, na Ukrajině jednou nohou doma. A ti říkají, že se nejvíc bojí, aby se tento střet mezi Juščenkem, Tymošenkovou na jedné straně a Janukovičem nepromítl do trvalého boje. Takže ti největší pesimisti upozorňují na nebezpečí rozštěpení Ukrajiny, a to není jenom jedna z černých variant. To je varianta, kterou bych já, já bych se jí bál a beru ji vážně, na pravobřežnou a levobřežnou Ukrajinu. Čili to, co je od Dněpru směrem na východ, to by bylo něco, z čeho by se stala, tak říkajíc, skutečně už proruská Ukrajina. A ta druhá část by se snažila dostat se jako do Evropy. To by nebylo dobré pro nikoho, ani pro Západ, ani pro Rusko a především by to nebylo dobré pro Ukrajinu. To nebezpečí tady je a teďka bude velice zajímavé, jak odpovědně se nejdůležitější ukrajinští politici postaví za to, aby tu došlo v dohledné době k nějaké dohodě, ke konsensu, aby to nebylo tak rozhádané, jako to někdy vidíme přímo v Čechách.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Dovolím si zakončit tento ukrajinský blok možná trochu lehčeji. Vy jste v minulém vydání pořadu Jak to vidí hovořil o kandidátovi, který si dal jméno Proti všem. Sledoval jste, jak jemu se dařilo?

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
No, tak to byla, bych řekl, trošku víc recese. Nemohlo to, dostal pět procent hlasů, takže...

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Taky to není špatné.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Taky to není tak málo. V určitém kontextu by se mohl dostat do parlamentu. Ty parlamentní volby by měly být v Ukrajině za delší dobu, ale nevylučuji, že ten politický boj bude natolik ostrý, aby bylo nutné vyhlásit předčasné volby. Prostě Ukrajina je zatím nepopsaný list co do budoucnosti a je to něco, co budeme velice ostražitě sledovat, protože víme o tom, kolik Ukrajinců u nás pracuje, jaký jsou česko-ukrajinské problémy. Mimochodem, když už jsme u toho, kdysi Československu patřila podkarpatská Ukrajina. Ve východním slovníku se tomu říká Zakarpatie. Tak tohle to Zakarpatie bylo jediné v tom bloku, který je blíž k nám, který volil, tam lidé volili jasně pro Janukoviče a nikoliv pro Tymošenkovou, protože se jim zdá, že je to reálnější politika. Ale poslední věta snad k tomu souboji o Ukrajinu je, že jak Tymošenková, tak Janukovič během své předvolební kampaně prohlášeli jenom velikou rétoriku a vyhýbali se definici problémů. Teďka nastává opačná doba, kdy rétorika bude muset ustoupit a bude třeba definovat problémy.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Dobře těžší. Posloucháte Jana Petránka na vlnách Českého rozhlasu 2 Praha v pořadu Jak to vidí.
Tady je Český rozhlas 2 Praha, pořad Jak to vidí, dnes s publicistou a komentátorem Janem Petránkem. Hospodářská situace celé Evropy a vývoj ekonomiky v dalších letech, to je další téma, které vás provokuje a nutí k zamyšlení. Kdo ekonomy v Evropě trápí, nebo chcete-li, zajímá nejvíce, je nejspíš Řecko.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Máte pravdu. Když se člověk dívá teďka na ten řecký poloostrov, dá se říct, na ten spodek Evropy, tak si vzpomínám na poezii, která, jestli poznají posluchači, že je to Hölderlin, klasik, který říkal: "MIlovaná vlast skýtá mi opět radost i žal. Líbám nyní často na výšinách korinské šíje a jako včela mezi květinami přelétává má duše mezi mořskými zálivy, které zprava i zleva chladí úpatí mých rozpálených hor."

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Tleskám vám, tleskám vám. Jenže situace v Řecku je mnohem prozaičtější teď.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
No právě, že člověk když si vzpomene na, mohl bych začít i Iliadou: "Ohněm a múzami pěj, Réka a Péleovce Achilla zhoubném, jenž Achajským zplodil útrap na tisíc." Tak když to vezmete i takhle, tak těch útrap na tisíc nyní způsobuje Řecko Evropské unii a především eurozóně. V eurozóně máme dneska, pokud se nemýlím, šestnáct států, který jsou orientovány vyloženě na euro platbu. Takže včera v novinách si naši čtenáři zajisté, nebo i v rádiu, mohli poslechnout, nejen v novinách přečíst, jak to vypadá teď, že polovina Němců, tuším, že asi 53 procent, říká - je třeba Řecko vyloučit z eurozóny. Proč by měli lidé, kteří jsou v eurozóně v různých zemích platit za to, co Řecko prošustrovalo? No, v čem to tedy spočívá? Že najednou dokonce i náš ministr financí Janota najednou říkal - ano, lepší by bylo, aby Řecku pomohl Mezinárodní měnový fond. To jsou všechno krásná slova, ale ta realita je strašlivá, protože ta hrůza, která z toho jde, že Evropa se dneska cítí na periférii, odstrčená velikým ekonomickým soubojem. Poslední, kdo si vezme zprávy Wall Streetu, tak vidí, že Indie a Čína proti Americe jsou jako těžkotonážníci, kteří jdou do sebe. A Evropa jenom tak kmitá očima a neví, odkud přijdou zákeřné údery. Pod těmi zákeřnými údery myslím především neschopnost se vyrovnat s otázkami importu, exportu, s platebními bilancemi. No, a to, co dneska Řecko prožívá, je skutečně možnost státního ekonomického zhroucení. To by Evropa unášela nesmírně těžko a já když už takhle se dívám na to Řecko, tak mě mrazí v zádech. Ten dluh, který má samotná Česká republika, je s tím potřeba něco dělat. Ale pokud se najdou lidi, kteří jsou optimisti, tak je mi to trošku líto. Víte, to je takový ten laciný optimismus. Už došlo na nejhorší. Já nechci strašit, ale je nutné říci jedno, pokud nebudou změněna pravidla hry mezi finančním a obchodním světem, tak se nevyhneme skutečně nové vlně hluboké krize. A co tedy to chce? Obama je dneska okřikován, protože na něm visí úloha, zda donutí nejsilnější finanční pilíře světa, to je americké bankovnictví, které samozřejmě ovládá mezinárodní bankovnictví, k novým pravidlům. Banky všechny způsobily. Golden Sachs, jedna z klíčových amerických bank, ty věděli o miliardářském propadu řecké ekonomiky a kryli to. To je za normální situace, by to chtělo mezinárodní tribunál. Tam šlo o miliardy, o kterých Golden Sachs tvrdil, že neexistují. Šlo o výši veřejného dluhu. No, co s tím? Prostě banky napříště by měly být usměrněny do takové míry, aby nesměly provádět spekulativní akce. To jsou ty takzvané hedge fondy a jiné fondy. Tady by asi bylo namístě, aby si spíš dvě, tři hodiny sedli ekonomové a vysvětlili abecedu posluchačům, protože když se řekne, že banky by měly provádět bankovní činnost, tak by se měly vrátit tedy ke svému původnímu poslání, kdy banka nesmí hazardérským způsobem investovat. Takhle je to jednoduché. Ale když někomu svěříte peníze, bance a on potom je investuje a proinvestuje, no, tak je to ztracený kolotoč prostředků. Je tedy možné se domnívat, že toto se Obamovi povede? Evropa ho chce k tomu tlačit. Zda ho k tomu dotalčí, to je těžko říct, ale to Řecko ukazuje, že je to něco jako černý kůň uprostřed eurozóny a uprostřed té eurozóny býti tím černým koněm znamená být černým koněm v celé Evropské unii.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Tak mohl bych říci hokejovou terminologií, že nám běží poslední minuta dnešního pořadu Jak to vidí. Zbylo nám ještě jedno téma, které nevím, zdali má smysl v tuto chvíli otevírat. Jan Petránek se jistě k němu rád vyjádří v našem diskusním pořadu Káva o čtvrté, kdy budeme probírat tak jako po celý den s posluchači konec tištěných novin, zdali nastává soumrak papíru a lidé se čím dál víc přiklánějí k internetovým magazínům. Já si myslím, že toto téma bude pro vás jistě víc než zajímavé.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Pokud k tomu mohu velice stručně říct, ano, tištěná média mají, tak říkajíc, za ušima už slyšet umíráček. Je to velice nebezpečný trend. Elektronická média převálcují rádio, televize, Internet, budou hlavní. A to, co zbyde pro tištěná média, bude velice málo.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
A více si k tomu řekneme po šestnácté hodině. Takto viděl uplynulé dny doma i ve světě publicista a komentátor Jan Petránek. Mějte se pěkně, děkujeme.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Hezký den všem posluchačům.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jan Petránek
Spustit audio