Jak to vidí Jan Petránek - 11. ledna

11. leden 2012

Středečním hostem pořadu Jak to vidí byl komentátor Jan Petránek. Nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Příjemný poslech vám přeje Vladimír Kroc. Hostem pořadu Jak to vidí je dnes komentátor Jan Petránek. Dobrý den.
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
Dobré jitro.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Začal jedenáctý den roku 2012, co podle vás může přinést ve světě, myslím tedy celý rok?
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
To je otázka, která se dá asi debatovat celý rok. Tak, co bych vám měl říct, no, tak především je to asi veliká reminiscence, je to rok dvanáctý a když se podíváte na minulá staletí, tak vždycky, když století začínalo a přišel dvanáctý rok, tak se pánové světa ti nejmocnější rozhodli, že my předvedeme, komu to století, komu tahle planeta bude patřit. Takže, když to nevezmeme příliš daleko, tak si vzpomeneme, že 1812 Británie se nespokojovala s tím, že Amerika chce být samostatná, že jsou tu nějaké Spojené státy, neboli obecné státy lidu, jak se tehdy překládalo do češtiny a Angličani vypálili Bílý dům ve Washingtonu, tomu se ještě tenkrát neříkalo Washington, ale byl to prostě federální město. Stejně tak 1812 Napoleon utíkal z Ruska, když zjistil, že tedy u Borodina se mu moc nevedlo. Když se podíváte na to, co všecko, co tedy sliboval tehdy ten válečný rok 12 v minulých stoletích, tak letos se obávám, že tentokrát i v jednadvacátém století se nedožijem příliš mnoha klidných dnů. Hrozí válka íránsko-západní, ještě se neví co, ale třeba dnešní noční zprávy ukazují, že Írán neustále vyhrožuje, že zablokuje Hormuzský průliv, a to znamená, že by asi Čína nedostala hlavní příděl nafty a nejsem si jistý, jestli vlastně Západ nečeká na takovouhle šanci, aby v okamžiku, kdy Írán nevydrží s nervy, teďka je tam nová britská válečná loď Daring. Připlula americká letadlová loď.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Navíc do Izraele přijelo asi 9 tisíc amerických vojáků, vesměs expertů, takže ono se spekuluje, že by mohlo jít o americko-britsko-izraelský zásah, nebo jak to nazvat. Zkrátka nevypadá to dobře. Jak se třeba k otázkám případného zásahu v Íránu staví americký ministr obrany?
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
Myslíte Leona Panettu?
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ano.
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
Tak ten řekl, že je nutné velice ostře sledovat, co Írán dělá. Ty poslední zprávy jsou, že někde v podzemí u posvátného města Khom, což je kousíček od Teheránu, tak lehounce na jihozápad, tak to je pár desítek kilometrů, tam už se hloubí do hloubi hory něco a dokonce izraelské zpravodajské služby přinesly, že Írán chystá první pokusný výbuch atomové zbraně. No, a teďka, a to je to nejdůležitější, nebo řekl bych to jednou větou, a tu bych odcitoval ze zpravodajských zdrojů, může si Barack Obama dovolit ve volebním roce, kdy se v Americe volí prezident, aby Írán předváděl nukleární bombu? A v tom je řečeno vše. Samozřejmě, že takový skeptici, kterých se taky najde dost, ti říkají: "Podívejte, jestli Írán prohraje, tak prohraje především, když nebude mít dobré nervy." V tom případě se dá počítat s úderem proti němu. Jenže zase vezmu, a to jsem pročítal už od podzimu minulýho roku, jak vypadají íránské jaderné objekty. To by bylo nutné zasáhnout na 450 strategických cílů. Otázka tedy je, jestli bude zablokovaná Ormuzská Hormuzská úžina, zda to tedy bude znamenat jen místní konflikt, kdy obě strany po takovém tom počátečním vzplanutí couvnou a začne křik v radě bezpečnosti, anebo zda se rozpoutá válka naplno tak, jak to udělali Američani v Iráku, kde tedy neměli sankci rady bezpečnosti.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
A nejde spíš o to druhé, že ten Hormuzský průliv je jenom záminkou, že skutečně je tady snaha rozpoutat další válečný konflikt?
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
No, tak především je potřeba se podívat na Sýrii. Ta Sýrie byla vždycky nejbližším a nejvýznamnějším spojencem Teheránu a íránsko-syrská koalice, jakkoliv podivná, mohla znamenat největší nebezpečí pro Izrael a Izrael samozřejmě už prohlásil, že v okamžiku, kdyby začal jakýkoliv konflikt, tak Golanské výšiny, které jsou tím hlavním jablkem sváru mezi Izraelem a Sýrií, ty že budou přijímat urpchlíky, kdo uteče z režimu Bašára Asáda, tak to je zvláštní a myslím, že velice dobrý psychologický tah z izraelské strany. A jinak je všecko otevřeno.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Můžeme se ještě vrátit do Teheránu, to je úplně aktuální zpráva, při výbuchu bomby umístěné na automobilu nedaleko univerzity právě v Teheránu zahynul dnes profesor, myslím, že se jmenuje, hledám to jméno, Mustafa Ahmadí. Ono není jasné, jestli pracoval na íránském jaderném programu, ale v každém případě není to první případ tohoto druhu. O čem to svědčí?
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
Milý profesor Ahmadí byl člověk, který vybudoval celou teoretickou základnu toho, jak by se měl chovat Írán, jeho strategické ozbrojené síly při použití taktických zbraní. Takže, mě překvapujete touto zprávou, kterou já jsem ještě před hodinou na zpravodajských serverech nezaznamenal, je to něco, co ukazuje, že tady je i kybernetická válka na samém počátku. Nezapomeňte, že když je zabitý profesor, tak to znamená, že tu bombu neodpálil sebevrah, který v tom autě seděl, ale bylo to odpáleno nadálku a protože ...
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Abyste věděl detaily, tady píší, že výbušninu magnetickou umístil na bok auta motocyklista, nálož vybuchla krátce poté, co odjel.
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
Aha, tak to je trik, který opakují a je to před dvěma roky, kdy se stalo něco takového. Připlácnu magnetickou minu a odjedu na motorce. Kdyby to totiž bylo jinak, tak by se zdálo, že se minulého profesora, který se začal velice vehementně vyjadřovat proti možnosti války, že chtěl couvnout z té bojové pozice ajatolláhů, takže ho mohl popravit tímto způsobem vlastní režim. Když je to na motorce, tak to spíš vypadá, že budou všechny teheránské zdroje křičet, že to udělali izraelští agenti. To nejdůležitější je, když už dneska už k 1. únoru by měl dávat proud zdroj z Bušehru, z první íránské atomové elektrárny, tak pořád to není víc jak dvě a dvě a půl procenta elektřiny, čili je to spíš symbol budoucnosti atomové energetiky Íránu, než by to skutečně už něco fakticky znamenalo.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vy jste se zmínil o kybernetické válce. Ono vypadá, že už v ní jsme. Americký ministr obrany, právě už zmíněný Leo Panetta, prohlásil, že kybernetický útok na finanční trhy, rozvodnou síť a vládní systémy by mohl být příštím Pearl Harborem. Hrozí něco takového opravdu?
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
Jistě, jistě hrozí. Vy si pamatujete, když se domlouváme, o čem by se mělo za tu půlhodinku, pardon, našeho Jak to vidím stihnout, říci, ...
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Máte po ruce vodu? Vidím, že si potřebujete trošku odkašlat.
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
Děkuju. Jeden hlt vody je vždycky dobrá věc. Tak vrátíme se k té kybernetické válce. Tak kybernetická válka hrozí od podzimu, neboť na podzim už Amerika zcela jasně řekla, že má celou řadu středisek, které to analyzují. Moskva, ta si pospíšila tento týden říct, jak vypadá útok, oni tomu říkají, kyberlumpeni, jako byl lumpenproletariát, tak jsou teď lumpenkyberové nebo kyberlumpeni, to jsou lidi, kteří dělají neuvěřitelný ztráty. Jen za první polovinu minulého rusku, minulého roku v Rusku bylo ukradeno pomocí kybernetických nebo elektronických počítačových útoků na platební karty v Rusku 1 miliarda 300 milionů dolarů, v dolarovém tedy ekvivalentu a druhá půlka loňského roku se odhaduje, že byla ještě o polovinu větší, tedy skoro 3 miliardy dolarů zmizí tím, že někdo zneužívá vaše SMSky, že zneužívá vaše bankovní konta, že proniká do vašich obchodních struktur pomocí toho, že pronikne do internetu a ukradne z toho základní údaje, které mu potom slouží k další manipulaci s finančními prostředky. Dokonce v předměstí Moskvy byla nedávno odhalena celá ilegální továrna, kde se na běžícím pásu vyráběly klonované platební karty, tak to je třeba, a teď možná překvapím posluchače, to je ta nejmírnější válka, která se týká kybernetických způsobů ochromování bankovních struktur, pronikání do mocenských pozic, to znamená, že máte možnost ukrást vojenské plány buď v Pentagonu, anebo z ruského ministerstva obrany a z dalších zdrojů jinde ve světě.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Těch oblastí je spousta. O víkendu teď pravděpodobně v neděli dopadnou na Zem trosky ruské sondy, která měla původně mířit na Mars a Rusové naznačili, že by mohlo jít o cílený zásah zvnějšku. Mě tak ale napadlo, jestli to spíš není snaha Ruskosmosu Vladimira Popovkina zkrátka odvést pozornost od vlastních problémů, protože je známo, že tam byly problémy s financováním projektu a tak dál. Jak to vidíte vy?
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
No, je to projekt, máte Fobos-Grunt se to jmenuje a Vladimir Popovkin řekl, že když letěla na oběžné dráze kolem Země, taková ta parkovací dráha, než se přesně zjistí, kde ta sonda je a pak se nasměruje, aby odletěla k Marsu právě z té parkovací oběžné dráhy, tak Popovkin řekl, že tohle to velký úsek podle mě, teď nevím přesně 39 až 41 % té dráhy není pod kontrolou z oblasti Ruska. A během této mise, to znamená, že máte nejmíň půl hodiny na to, že Rusko nevidí, jestli se někdo jiný pokouší na dálku ovládnout tu kosmickou sondu a zničit ji. To se stalo teďka ten kybernetický útok podobně, když Íránci dostali do rukou bezpilotní letoun, který mapoval bojiště na rozhraní Pákistánu a Afghánistánu a převzali kontrolu na dálku nad tímto americkým strojem, který byl asi ve výši 5 kilometrů a odvedli si ho, doslova ho ukradli dálkovým řízením, takže přistál tento letoun v Íránu samotném, i když jako to přistání bylo tak těžké, zřejmě neumějí s tím ještě přistávat, že to poškodilo křídlo a nos. Ale veškeré supertajné, super, supertajné elektronické vybavení se dostalo do rukou. A teďka jde o to, jestli je tento způsob ukradený elektronického zařízení tak obrovsky důležitý, anebo zda je to takříkajíc návnada, nástraha z americké strany, protože já nevěřím, že by si tak snadno tohle to ukradnout a nedokázali si vlastní pomalu letící, no pomalu, 350 kilometrů za hodinu není zas tak rychle letící letecký stroj a když je kontrolován navíc z družic, takže se v každé vteřině ví, kde je, že by si ho nechali tak snadno ukrást, takže by se mohlo stát totéž, co se stalo ještě za Sovětského svazu, když poslední rok svého života vládnul Brežněv, to bylo 1982, kdy ruští špioni v Kanadě ukradli obrovský komplex elektronických programů, jak řídit celé sítě výrobních a transportních odvětví. Vy znáte jistě ten případ Slovácko sa nesúdí, kdy sousedovi kradli polínka na topení. No, tak on, aby nebyl poškozen tím zlodějem, jedno polínko navrtal, nebo možná víc, dal tam střelný prach a když někomu vybouchnuly kamna, tak věděl, kdo mu to krade. Tohle to přesně udělali Kanaďani, kdy do toho elektronického programu řízení celých bych řekl nadnárodních systémů vložili podobný střelný prach, polínko se střelným prachem a Rusové to byli, ne, jak se domnívali, že to mohl být Kaddáfí, ne, že by to mohli být třeba Francouzi a ne, že by to byli Číňani, byli to právě Rusové a ti půl roku provozovali plynový rozvod celého Dálného východu a za půl roku celý ten systém vybuchnul, zničilo to přečerpávací stanice, zničilo to, asi totéž, co se stalo o mnoho let později v Íránu s takzvaným virem staxs.net, kdy najednou byly zničeny centrifugy obohacující v Íránu uran. Tenkrát ztráty Ruska tedy Sovětského svazu ještě dělaly, říkalo se, že je to asi 3, 4 miliardy dolarů, ale bylo to taky 2 roky zdržení celkového vývoje plynové rozvodné sítě na Dálném východě.
redaktor
--------------------
Posloucháte Jak to vidí publicista a komentátor Jan Petránek. Záznam tohoto pořadu si můžete poslechnout už za hodinu v audioarchivu na našem internetu. Needitovaný přepis dnešní debaty najdete zítra také na našem internetu na adrese dvojka.rozhlas.cz.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jak se podle vás vybarvil mladík v čele Severní Koreje Kim Čong-un? Ani nevíme, kolikáté narozeniny vlastně teď 8. ledna oslavil.
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
Ano, říká se 28. nebo 30., ale spíš to Švýcaři odhadují, protože on tam byl dvakrát u zubaře a ještě několikrát, když studoval, on umí velmi dobře německy i anglicky, no, tak zřejmě se říká, že by to mohly být buď 28. nebo 30., ale projevuje se na rozdíl od svého ustrašeného otce, který byl těžký alkohol, na rozdíl od dědečka Kim Ir-sena, který byl tvrdě proti alkoholu, a to dokonce nad tím kroutili hlavou i jeho sovětští instruktoři, když on byl ještě v Chavarovsku velitel jednoho ze čtyř praporů 88. brigády. Takže to je náhled do staré minulosti. Tento Kim Čong-un, tak Kim III. já mu říkám ve zkratce, milý Kim III. jezdí znamenitě na grošákovi, myslím, že to i včera večer mohli na naší televizi vidět, je to bravurní jezdec na koni, podává ruku všem svým generálům a zatímco oni tedy mají ruku prostou, tak on má koženou rukavici, tak takhle si zachází se svými generály a bylo vidět, že na 3, 4 snímcích, které jsem viděl ještě dneska v noci na tokijské televizi, tak to přebírá od jihokorejské televize, tak tam se ukazuje, že je to mladík velice rozhodný, že na rozdíl od mlčenlivého otce je to něco, kdo zřejmě umí dobře mluvit, nebylo řečeno, nebylo přeloženo, co to vlastně říká, jen ten záběr vypadá, že si počíná sebevědomě.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Přesvědčivě. Co může přinést amnestie v KLDR, která je ohlášena na 1. únor? Podle Amnesty International je v koncentračních táborech na 200 tisíc vězňů a lágry se prý stále rozšiřují?
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
No, tak japonský tisk i jihokorejský tisk, který to velice hlídá, říká, že už poslední den pohřbu, ten pohřeb, jak známo, trval 3 dny, byli zatýkáni a vězněni lidé, kteří nevzdali při smutečních oslavách dostatečnou úctu Kim Čong-ilovi, tak jestli bude propuštěno jen tolik lidí, aby se vešli do koncentráků ti noví, to je až cynické. Obávám se, že k 1. únoru vyhlášená ta amnestie nebude zas tak značná a spíš půjde o lidi, jejichž přečiny mohly být buď ekonomické, někdo ukradl pytel rýže nebo něco takového, ale v žádném případě se to nebude týkat těch, kteří by projevovali své názory. Takže nevím, koho se týká, kolika lidí se amnestie týká, je naprostá neznámá.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Čas rychle běží, pojďme, pane Petránku, k dalším událostem, které se dají čekat od roku 2012. Síly jaderného zdržení, to je takový docela hezký eufemismus, který používá Rusko. Kde vás, kde podle vás jednání o protiraketové obraně v Evropě, na tom se Moskva s Washingtonem dohodla, tuším, na Lisabonském summitu?
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
Ano, vy víte, že včera nebo dneska se to zřejmě hodně lidí dočte v novinách byl už konečně schválen McFaul, Michael McFaul, nový americký velvyslanec pro Moskvu a ten říká, že Tereza Gruzka, což je vlastně takové coolové slovo nebo módní slovo pro jednání o ozbrojení a o protiraketové obraně, to, že je opět něco, co má být v nejbližší době nastartováno. Ta snaha dohodnout se o strategických vztazích, já to opravdu definuju takhle, nejde o nic menšího, o nic většího, než o strategické vztahy, to je něco, co je potřeba projednat. Ale pamatujete na ten výrok Billa Clintona při předvolební kampani, kdy jemu šlo o křeslo v Bílém domě, kdy říkal - je to ekonomika, která rozhoduje. Takže i to včerejší vítězství Mitt Romneyho, který bude aspoň teď to tak vypadá, vůbec to tak do srpna bejt nemusí, ten by měl být proti Obamovi.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ono je zajímavé, že Obama, byť je nepopulární, tak stále vede asi o 5 % v průzkumech proti Romneymu.
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
Podívejte, Obama zřejmě za poslední 4 roky hodně ztratil ze své popularity a nebude zvolen, pokud někdo, pokud američtí republikáni najdou proti němu velice charismatického člověka. Ten Mitt Romney zatím vyčnívá nad ostatními republikánskými uchazeči o bílý trůn, ale vůbec to tak být nemusí.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vy jste říkal o bílý trůn záměrně? Ale zní to dobře.
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
To bylo hezké přeřeknutí, omlouvám se. No, jde o to, že když teďka vezmeme Massachusetts a New Hampshire, tak vezměte si to, že Massachusetts má 6,5 obyvatel z 300milionové Ameriky, New Hampshire dokonce nemá ani tolik obyvatel, kolik jich má Praha s okolím. Takže tohle je potřeba brát v úvahu a jsou to pořád ještě signály a čeká se, co všecko milý Mitt Romney dokáže představit. Důležitý je, že je Mormon, on byl 70. guvernér Massachusetts státu, který já znám velice dobře a je to něco, co Mitt Romney musí ještě překousnout, neboť to hlavní zatím se hádá s ostatními exponenty Republikánské strany, ale nepředložil ani v náznaku, jak se Amerika dostane z ekonomického průšvihu, z toho obřímího zadlužení, které historie lidstva nepamatuje.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
No, a další z věcí, které se budou řešit, nebo z těch palčivých otázek v roce 2012, tak to je dluhová krize a zejména krize eurozóny. Věříte, že euro přečká tuhle tu krizi?
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
Já se stále víc kloním k tomu, že je to nepravděpodobné. Ta eurokrize je, teď mi to připadá, jako když se zoufale snaží Evropa tlačit lokomotivu s celým vlakem po silnici a nedokážou ji vrátit zpátky na koleje. Takhle vypadá situace a je to co? Je to, že Amerika se už dívá na Evropu jako na odepsanou, protože hlavní vztah ve světě ekonomický Amerika, Dálnej východ, Čína, Indie, Japonsko a Evropa, která rozhodovala v první i druhý světový válce - my jsme ti, který určují osud světa, tak Evropa dneska na to už nemá a neustále se snaží o jakousi kompenzaci bankám, ale banky nikdo nevolil. Jakmile tohle to eurostruktury pochopí, tak bude nutné asi přijít na úplně novou ekonomickou teorii, a to, že poroučet o vývoji ekonomiky, a to je to hlavní, nesmí rozhodovat banky, musí o tom rozhodovat politici. Co to potom znamená? Nechat zkrachovat banky a ne celé státy.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak my jsme se jenom dotkli některých témat, je jich spousta, na které vůbec nepřišlo kvůli času. Ale jak vidíte ten rok 2012 vy osobně, protože jak jsme si načrtli, co nás všechno může čekat, tak to nevypadá zrovna růžově?
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
Ne, bude to rok bouřlivý, ale nevidím ho nijak tragicky. Bude to především otázka, že se musí projednávat nový systém ekonomických vztahů jak ve světě, tak uvnitř každého státu, to je to nejdůležitější.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Naším dnešním hostem v pořadu Jak to vidí byl novinář Jan Petránek. Já vám přeju, ať se vám daří a hlavně buďte zdráv.
Jan PETRÁNEK, komentátor
--------------------
Děkuju vám a krásný rok všem našim posluchačům.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Já vám přeji příjemný poslech dalších pořadů. No, a zítra tady bude Zita Senková. Vladimír Kroc přeje příjemný poslech dalších pořadů. Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jan Petránek
Spustit audio