Jak naladit stanici Český rozhlas Dvojka po vypnutí vysílačů na středních vlnách (s amplitudovou modulací AM)

3. listopad 2021

31. prosince 2021 ukončily provoz vysílače stanice ČRo Dvojka na středních vlnách. Tento vlnový rozsah se označuje zkratkou SV, anglicky pak AM. Pokud jste přijímali naše vysílání v tomto rozsahu, bude potřebné přejít na modernější způsob příjmu.

Na středních vlnách nebylo potřeba vysunovat teleskopickou anténu přijímače, příjem probíhal na zabudovanou "neviditelnou" ferritovou anténu. Příjem na středních vlnách má typický „huhlavý“ zvuk a je citlivý na rušení.

Český rozhlas distribuuje signál v rámci řady perspektivních platforem:

1. Analogové vysílání VKV FM

Pokud vaše stávající rádio umožňuje příjem VKV FM, jedná se o nejjednodušší způsob, jak naladit požadovanou stanici. Frekvence vysílačů vhodných pro příjem ve vaší lokalitě lze najít na stránkách portal.rozhlas.cz/vysilace. V případě přenosného přijímače je nutné plně vysunout teleskopickou anténu a přijímač postavit do míst, kde se dá očekávat silný signál, například poblíž okna. Některé přijímače (minivěže, tunery) vyžadují připojení výrobcem dodávané drátové antény nebo externí antény s příslušným svodem k přijímači. Polohu přijímače i antény je vhodné vyzkoušet, má velký vliv na kvalitu příjmu. 

Bez vysunuté teleskopické antény nebo připojené drátové antény není příjem v rozsahu VKV FM možný! Více informací o příjmu VKV FM naleznete například zde: portal.rozhlas.cz/praskani-sum-a-dalsi-potize-s-prijmem-fm-poradime-vam-8142642

Pokud ve vaší oblasti nelze na VKV FM danou stanici přijímat, je nutné využít jinou distribuční platformu.

2. Digitální vysílání DAB+

Český rozhlas vysílá všechny své stanice v systému digitálního rozhlasového vysílání DAB+, k jehož příjmu budete potřebovat nový přijímač. U prodejců se ptejte na digitální rádio DAB+ (většina výrobků má toto logo také na obalu). Výhodou digitálního vysílání je lepší kvalita zvuku bez šumů a rušení, možnost příjmu všech stanic Českého rozhlasu v rámci tzv. multiplexu a možnost zobrazení textových i grafických doplňkových informací displeji přijímače.

Stejně jako v případě VKV FM není příjem možný bez plně vysunuté teleskopické antény, nebo bez připojené drátové antény. Polohu přijímače a antény je nutné vyzkoušet, poblíž okna se dá očekávat silnější signál. V některých případech bude nutné použití externí antény se svodem k přijímači, který v takovém případě musí být vybaven vstupem pro externí anténu.

Před prvním použitím je v případě DAB+ přijímače nutné provést prohledání pásma, v menu přijímače se příslušná položka zpravidla nazývá Scan, Fullcsan nebo Autoscan. Teprve po proběhnutí této procedury (trvá přibližně 30 sekund) je přijímač připravený k použití a zobrazí seznam nalezených stanic, ze kterých je možné vybírat. Český rozhlas vysílá v Čechách DAB+ na kanálu 12C, na Moravě na kanálu 12D. DAB+ přijímač umožňuje současně i příjem v rozsahu VKV FM.

Více informací o příjmu DAB+ naleznete například zde: portal.rozhlas.cz/uzitecne-rady-jak-poslouchat-vysilani-v-dab-8142634

3. Internetové rádio

Internetové rádio je zařízení, které je vzhledově podobné klasickému rozhlasovému přijímači, ale pro příjem využívá internetové vysílání (tzv. streamy). Musí být připojené k domácímu internetu přes Wi-Fi nebo pomocí kabelu (Ethernet). Pokud máte v domácnosti k dispozici internet, je to dobrá alternativa pro případ špatného signálu z vysílačů VKV FM nebo DAB+. Stanice Českého rozhlasu naleznete v menu přijímače v sekci Česká republika podle názvu.

Před prvním použitím je nutné internetový přijímač přihlásit do vaší sítě Wi-Fi. To lze udělat manuálním vyhledáním vaší sítě dle jejího názvu (SSID) a vložením vašeho hesla. Většina přijímačů podporuje i automatické připojení pomocí funkce WPS (Wi-Fi Protected Setup), více viz návod k příslušnému přijímači. V případě připojení k internetu pomocí kabelu (Ethernet) je přijímač zpravidla schopen provozu bez dalšího nastavení.

Připojení a první nastavení bývá složitější, následně s internetovým rádiem manipulujete jako s běžným přijímačem, musíte však zůstat v dosahu vaší Wi-Fi sítě.

4. Internetový příjem na počítači nebo mobilním zařízení

Stanice Českého rozhlasu jsou dostupné na internetu s pomocí počítače, notebooku, tabletu nebo chytrého telefonu. Opět je nutné připojení k internetu přes Wi-Fi nebo pomocí kabelu (Ethernet), případně přes mobilní data. Stanice Českého rozhlasu najdete na stránce www.mujrozhlas.cz, kde se dostanete také k velkému množství pořadů z archivu, výběru programů na přání a speciálním pořadům (tzv. podcastům). Zajímavou možností je vrácení poslechu v čase (až o 6 hodin) nebo stažení pořadů a jejich následný poslech offline (bez připojení k internetu). Všechny tyto funkce najdete na zmíněné internetové stránce nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas (pro stažení do mobilních zařízení).

Další informace naleznete na www.mujRozhlas.cz.

5. Poslech rádia přes televizi

Rozhlasové vysílání našich stanic můžete poslouchat i v rámci televizního multiplexu 21 DVB-T2 České televize a Českého rozhlasu prostřednictvím televizoru nebo set-top-boxu. Pomocí dálkového ovladače vybereme z nabídky požadovanou stanici Českého rozhlasu. V některých případech je nutné nejprve přepnout do režimu příjmu rozhlasových stanic tlačítkem TV/R, záleží na typu televizoru nebo set-top-boxu. Moderní televizory často podporují i hybridní režim HBB TV. Pokud je televizor připojen i k internetu, lze při poslechu stanic Českého rozhlasu pomocí červeného tlačítka na ovladači vyvolat interaktivní prostředí, ve kterém naleznete mnoho dalších pořadů a informací Českého rozhlasu.

Stanice Českého rozhlasu jsou dostupné i v případě satelitního příjmu (DVB-S2) z družice Astra 3B v rámci služeb Skylink a v nabídce většiny provozovatelů kabelových nebo IPTV (internetových) televizí. 

6. Příjem v autě

Pokud jste poslouchali vysílání v rozsahu AM v autě, je potřeba naladit požadovanou stanici na VKV FM nebo na DAB+, pokud je tímto systémem váš automobil vybaven. Stanice v rozsahu VKV FM a v DAB+ většina novějších autorádií (infotaimentů) sama vyhledá a zobrazí jejich názvy na displeji. O přelaďování mezi jednotlivými vysílači se již řidič nemusí starat, probíhá automaticky.

VKV FM i DAB+ je možné přijímat na území České republiky s přesahem přes hranice v rámci desítek kilometrů. Dálkový příjem není možný.

Stále si nevíte rady? Kontaktujte informační linku Českého rozhlasu na čísle 221 551 313.