Ivan Hoffman: Teď nejde o to, nahradit někomu ušlý zisk. Ale docílit, aby všichni přežili

6. duben 2020

Přihlížíme kolapsu globální civilizace, myslí si komentátor. Pokud budou současná omezení trvat déle, společnost se nevratně změní. Jaká je a bude role státu?

Vláda ujišťovala, že nezneužije nouzový stav k posilování vlastní moci. Opozice ale minulý týden upozornila na návrh ministra obrany Metnara, který umožňoval posílit pravomoci vlády a premiéra na úkor parlamentu.

Čtěte také

Podle komentátora Ivana Hoffmana nejsou podezření opozice vůči vládě na místě. Vláda nemá zájem na prodlužování současného stavu, a tím pádem kolapsu ekonomiky, domnívá se.

Premiér je kapitalista

„Jednoduše proto, že premiér je kapitalista a chce, aby společně s lidmi přežil i režim. Z druhé strany ale nechce být ani obviněn, že podcenili zdravotní riziko, nevyslyšeli odborníky a že zbytečně zemřeli lidé, které šlo zachránit,“ argumentuje Hoffman.

Situace v Česku ale podle něj naštěstí není tak špatná, aby bylo přijetí podobných návrhů aktuální. Rozhodnutí vlády upustit od chystaného návrhu tedy považuje za správné.

Stát jako garant pro každého

„V situaci, kdy jde o život, jsme si všichni rovni. Pokud jde o pomoc, stát by tedy také měl mít pro všechny stejný metr. Každému by mělo být zaručeno, že se mu dostane zdravotní péče, že nebude o hladu a že neztratí střechu nad hlavou,“ myslí si komentátor.

Současně ale dodává, že není v moci státu, pokud bude situace eskalovat, aby každému zajistil to, na co je zvyklý. „Nejde tedy o to, nahradit někomu jeho ušlý zisk. Ale docílit, aby všichni přežili.“

V této fázi musíme udělat všechno, abychom zachránili společnost takovou, na jakou jsme zvyklí. Pokud se ale ekonomický systém zvyklý generovat zisk dostane do úzkých, dojde podle Hoffmana na nutnost kombinovat silný, solidární stát s volnou rukou trhu.

Další témata rozhovoru: posílení pravomoci vlády premiéra Orbána na úkor parlamentu; kontroverze kolem schůzky expertů s prezidentem Zemanem; řád Bílého lva pro Romana Prymulu; vliv pandemie na politickou kulturu; technologie versus ochrana soukromí jednotlivce.

Spustit audio

Související