Ivan Hoffman: Společenská poptávka po restrikcích nenastane. V šoku už nejsme

14. září 2020

Počty nakažených prudce stoupají. Znovu se zpřísňují protipandemická opatření. K situaci se vyjadřují nejen odborníci, ale prakticky kdokoli. Jak se v přehršle názorů vyznat?

Čtěte také

Česká republika má za sebou týden rekordů. Počet pozitivně testovaných lidí dosáhl několikrát tisícovky nakažených za den. Plošně je opět nařízeno nošení roušek. Není tedy divu, že se znovu otevírají debaty o tom, zda jsme připraveni na druhou vlnu pandemie.

K situaci mají potřebu se vyjádřit téměř všichni. Může za to bez pochyby i naše zkušenost z první vlny. Mají Češi tendenci odborníky poslouchat, nebo je spíše ignorují?

„Člověk se obslouží názorem, kterým chce, říká v pořadu Jak to vidí... komentátor Ivan Hoffman. „Spektrum názorů je skutečně pestré. Často ani odborníci nejsou zajedno.“

Hlas skeptiků

Podle Ivana Hoffmana je na celé situaci zajímavé to, že přestože čísla nakažených rostou, stále jsou slyšet odpůrci roušek, milovníci svobody a skeptici, podle kterých je vše vymyšlené. „Vláda je kritizována současně za přehnanou restrikci i za naivní benevolenci. Potřeba je ale zdůraznit, že tomu tak je všude, ne jen u nás.“

Čtěte také

Situace kolem druhé vlny bude ale prý jiná. Pokud už se jedná o druhou vlnu, bude o ní platit, že člověk nevstoupí znovu do stejné řeky. Už se znovu nebude opakovat šok, který jsme zažívali na jaře. To, co přijde, si už totiž umíme představit,“ je přesvědčen komentátor.

Ivan Hoffman také nepředpokládá, že nastane společenská poptávka po restrikcích, jako tomu bylo v létě, kdy lidé naopak volali po uvolnění a vláda je vyslyšela. „Lidé se nebudou chtít nechat znovu zavřít. V tom to bude jiné. Jsme ve stejné situaci, ale reagovat budeme určitě jinak.“

Zapojíme vlastní rozum?

Pokud ale nastane situace, s kterou se potýkaly v první vlně Itálie, Španělsko nebo Spojené státy, změní lidé názor? „Názor asi budeme korigovat, pokud budou lidé umírat ve větším množství. Možná by to vedlo k tomu, že by lidé nečekali na rozkaz shora, ale použili by vlastní rozum. Že bychom se ale vrátili úplně do stavu šoku, to se nestane ani v takovém případě,“ je přesvědčen host Dvojky.

„Češi navíc nejsou jiní než lidé kdekoli jinde. Respekt k odborníkům funguje všude. Čemu ovšem budeme věřit, je na individuálním nastavení každého z nás,“ uzavírá Ivan Hoffman.

Další témata rozhovoru: ostře sledovaný soud s Julianem Assangem; inkluzivní vzdělávání jako součást předvolební kampaně; závody ve vývoji vakcíny proti koronaviru; pomáhat plošně, nebo individuálně?

Spustit audio

Související