Ivan Hoffman: Katolické Slovensko si bude vybírat ze dvou liberálů

18. březen 2019

Do druhého kola prezidentských voleb na Slovensku postoupili favorité kola prvního – právnička Zuzana Čaputová a eurokomisař Maroš Šefčovič. Jací kandidáti proti sobě teď stojí?

Mám pocit, že v rozjitřené atmosféře, která na Slovensku v poslední době panuje, lidé chtějí někoho důstojného – chtějí klid. Do druhého kola proto postupují kandidáti, kteří jsou rozvážní, důstojní, vystupují příjemně, nešířili žádnou hysterii a působili důvěryhodně,“ myslí si komentátor Ivan Hoffman.

Amatérka vs. rutinér

Čtěte takéPrezidentské volby na Slovensku: Kisku vystřídá právnička Čaputová, nebo eurokomisař Šefčovič

Katolické Slovensko si tak paradoxně podle něj bude vybírat ze dvou liberálů. Co naopak oba kandidáty od sebe nejvíc odlišuje? „Stojí tu proti sobě víceméně politická amatérka a zběhlý politický rutinér. To je asi ještě důležitější než to, že proti sobě stojí žena a muž,“ odpovídá Hoffman v pořadu Jak to vidí.

Kandidátku na prezidentku vidí sice jako politického nováčka, svoje schopnosti už ale před slovenskou společností osvědčila v občanských sporech, kdy stála proti mocným politickým stranám. Fakt, že v prvním kole voleb přesvědčila víc než dvakrát tolik voličů oproti svému konkurentovi, svědčí podle Hoffmana o tom, že se mění pohled Slováků na politiku.

Slovensko vs. Evropa?

Favoritka voleb Zuzana Čaputová i místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič během debaty 5. března 2019 v Bratislavě v Diskusním klubu listu Hospodárske noviny

Trefila se do společenské poptávky. Dlouhodobě hovoří o tom, že nabízí pomoc slabým, kteří se nedovedou sami ubránit mocným a silným. Současně nabízí spravedlnost ve společnosti, která trpí jejím deficitem,“ vysvětluje komentátor.

„Naproti tomu zavedené strany se vždy tváří, že je vše v pořádku – nespravedlnost skoro neexistuje, podobně jako chudoba. Ale lidí, kteří jsou nespokojeni se stavem společnosti, je hodně.“ Jednu z nich, vládní stranu Smer, zastupuje konkurent Zuzany Čaputové, místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

Volební preference nejsilnější slovenské politické strany ale v současnosti slábnou. „Škodí mu ale také to, že je velmi pevně spojený s Bruselem,“ myslí si Hoffman. Podle něho se od Šefčoviče v druhém kole voleb odvrátí především národně orientovaní voliči. Menším zlem pro ně bude Zuzana Čaputová.

Další témata rozhovoru: Britský parlament odmítl tvrdý brexit i odchod bez dohody. Kdy a jak dojde nakonec k odchodu Velké Británie z EU? Je referendum dobrým nástrojem demokracie? Atentátník na Novém Zélandu povraždil 49 muslimů. Co se dá proti zlu ve světě dělat? A co si Ivan Hoffman myslí o kauzách Václava Klause ml. a Jaroslava Faltýnka?

Spustit audio

Související