Hodně jater, hodně masa. Paštika už dávno nemusí být synonymem pro nekvalitní svačinku. Čtěte ale složení

8. září 2023

Čerstvá játrová paštika patřila mezi přední pochoutky u královského dvora. S příchodem konzervování se z ní stala oblíbená svačina na cesty i na doma. Jak kvalitní dnešní paštiky jsou? Které obsahovaly nejvíce masa? A proč je výživoví poradci povětšinou označují za nezdravé? Spotřebitelská organizace dTest zkoumala 22 vzorků chlazených i konzervovaných játrových paštik.

Spektrum paštik je široké. Do testu byly zařazeny paštiky játrové a takzvané játrové sýry (paštiky ve formě bločku), protože jejich složení určuje potravinářská vyhláška o mase a masných výrobcích. „Měli jsme se tak, o co opřít. Zkoumali jsme jak paštiky čerstvé chlazené, tak klasické konzervované,“ přibližuje na úvod redaktorka dTestu Sabina Andree.

Nezdravá pochoutka?

Podle vyhlášky by každá játrová paštika měla obsahovat minimálně 25 % masa a 26 % jater. Všechny játrovky by tak měly být minimálně totožné. „My jsme se ale v testu setkali i se vzorky, které měly dvojnásobné množství jater. Ovšem našli jsme i paštiku, která vysoce přesáhla deklaraci tuku, a to už je klamání spotřebitele.“

Výživoví poradci povětšinou paštiky příliš ke konzumaci nedoporučují. Zejména v případě konzervovaných paštik se jedná o vysoce zpracovanou potravinu. Navíc obsahují velké množství tuku. „Tuk ovšem k paštice patří. Nedá se s tím nic dělat, takže je důležité to s ní nepřehánět, ale brát ji jen jako občasnou pochoutku. Ne ji večeřet každý den,“ doporučuje Andree.

Výsledky dTestu:

  • Vyzdvihnout si zaslouží konzervovaná paštika značky Čongrády, která se jak chutí, tak složením vyrovnala chlazeným výrobkům.
  • V senzorické ochutnávce se příliš nevedlo konzervované paštice Hamé Játrovka.

Raději ve skle

Mnohem více přídatných látek je přitom v paštikách konzervovaných. Oproti tomu řada chlazených paštik je z hlediska složení tzv. čistých. „Setkali jsme se s paštikami, které obsahovaly převážně maso, játra a nějaké další suroviny, ale nebyly to ony umělé přídatné látky jako barviva nebo glutamát. Ne každá konzervovaná paštika ale barviva nebo glutamát obsahovala. Důležité je proto číst složení. Čím kratší složení a čím vyšší procento masa a jater, tím kvalitnější výrobek,“ uzavírá redaktorka z dTestu.

Spustit audio

Související