Hlava profesora Dowella. Sci-fi hra s hororovou zápletkou a jedinečným zvukovým designem

17. červenec 2021

Poslechněte si Ivana Trojana v hlavní roli příběhu, kterému nechybí spád, napětí a jisté filmové vidění. Podle slavného románu Alexandra Romanoviče Běljajeva.

Účinkují: Kryštof Hádek, David Novotný, Dana Černá, Ivan Trojan, Petr Pelzer, Tereza Bebarová, Lilian Malkinová, Simona Vrbická, Jiří Plachý, Jaroslav Horák, Filip Dyda a Robert Tamchyna
Napsal: Radek Veselý
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Překlad: Hana Vrbová
Hudba: Michal Rataj
Režie: Vladimír Gromov
Natočeno: 2006

„Profesor Dowell zemřel,“ hlásají novinové titulky. Jenže on stále spolupracuje s doktorem Kernem. I když nerad. Doktor Kern totiž oživil jeho hlavu. Tělo ne. Tělo nepotřebuje... Kern pokračuje v pokusech s oživováním a na řadu přicházejí další lidé.

Stále aktuální 100 let stará sci-fi

Sci-fi román Alexandra Romanoviče Běljajeva vyšel před téměř 100 lety. Věda mezitím udělala obrovský skok. Naštěstí jí do realizace téhle myšlenky ještě kus chybí. Řadu etických otázek, které vyvolává, ale otevírá už rozhlasová hra Radka Veselého zpracovaná podle zmíněné literární předlohy.

Nezazní v ní žádné intelektuálně-filozofující úvahy. Projeví se zcela prostě a jednoduše v chování lidí. Předestře vám navýsost moderní příběh s lehce hororovou zápletkou, dobrodružstvím. Mimořádný zvukovový design hry evokuje sled jednotlivých (filmových) obrazů, ostrý střih podporuje dynamiku příběhu, který ani chvíli nenudí.

autor: Alexandr Romanovič Běljajev
Spustit audio