Historie

3. duben 2012

Tobogan patří k tradičním pořadům, který si svůj formát i vysílací čas zachovává už víc než 20 let.

Název Tobogan vymyslel tehdejší dramaturg redakce zábavy Ivan Rössler v roce 1990 a to přímo pro moderátora Tomáše Slámu. Oslovil také hudebníka Otakara Olšaníka, popsal mu svou vizi a požádal ho o znělku. Ta pak ve zkrácené podobě pořad otevírala až do podzimu 2014.

V začátcích se nevysílalo živě

V začátcích se Tobogan nevysílal živě a průvodce si povídal s hosty ve studiu bez obecenstva. To se ale záhy změnilo a pořad brzy dostal podobu, jakou má v základních atributech i v současnosti.

Jiří Menzel, Karel Weinlich, Sisa Sklovská, Rudolf Hrušínský, Libuše Švormová, Stella Zázvorková, Otakar Brousek, Jaroslav Satoranský, Gabriela Vránová a Ondřej Kepka v Toboganu Tomáše Slámy

Tomáš Sláma spolupracoval se Sašou Vebrovou, dramaturgyní a produkční v jedné osobě, a společně získali pro poslech desetitisíce lidí, když pak 15. června 2004 Tomáš Sláma zemřel, zdálo se, že s ním skončí i oblíbený program.

Tomáše Slámu střídá Aleš Cibulka

Navázat na jeho práci se v září 2004 pokusila dvojice Aleš Cibulka + Petr Jančařík, noví moderátoři, ve spolupráci Yvonou Žertovou jako dramaturgyní. Po dvou letech Petra Jančaříka na 3 měsíce vystřídal Jaroslav Dušek a od 1. ledna 2007 moderuje Tobogan jen Aleš Cibulka, který také vymyslel Tobogany v pyžamu.

Nejdříve si zval různé osobnosti k sobě do bytu a pro vytvoření neformální atmosféry je přijímal v pradědečkově stoletém pyžamu. Dnes se vypravuje za osobnostmi moderátor, navštěvujeme je v jejich prostředí – doma, na chalupě, v oblíbené kavárně nebo na pracovišti.

Nej Toboganu

Tobogan Tomáše Slámy s Karlem Gottem

Našimi hosty byli několikrát manželé Havlovi, Karel Gott, Lucie Bílá, vynikající herci např: Jiřina Jirásková, Radovan Lukavský, Jana Hlaváčová, Luděk Munzar, překladatelé Martin Hislký, Jan Kantůrek, spisovatel Arnošt Lustig, fotograf Jan Saudek, vědci prof. Ing. Jiří Drahoš, Doc. František Štěpánek a desítky a stovky dalších osobností.

Každý rok jsme také připravili nějaký Tobogan speciál. Zorganizovali jsme opravdovou platnou svatbu v přímém přenosu, dvouhodinový program z Karlštejna za účasti jeho současného kastelána i Karla IV., oslavili jsme také dvouhodinovým vysíláním sto let Divadla na Vinohradech, hledali nejdelší manželství a nejzajímavější příběhy seznámení. Vyjeli jsme do Chodova, Litoměřic i do Luhačovic a připravujeme další zajímavé přenosy.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.