„Herec umírá s posledními svými diváky.“ Odešla herečka Gabriela Vránová

16. červen 2018

V sobotu ráno ve věku 78 let zemřela po delší nemoci herečka Gabriela Vránová. Mimo jiné dlouholetá moderátorka Dvojky, poskytla Českému rozhlasu poslední rozhovor v roce 2016. V pořadu Nezatloukat se tehdy objevila se svým synem Ondřejem Kepkou.

„Herecká profese je snadno zapamatovatelná, ale je také velmi snadno zapomenutelná. Herec umírá s posledními svými diváky, s posledními lidmi, kteří ho viděli. Proto já jsem byla tak šťastná, když mi nedávno jedna paní z hlediště řekla při nějaká besedě: Ale já stejně nezapomenu na vaši Maryšu,“ svěřila se Gabriela Vránová ve vysílání.

Osudové Vinohradské

Jakoby na doklad jejích slov se tehdy v roce 2016 do vysílání dovolala i posluchačka, která potvrdila, že právě na Vránovou v roli Maryši se chodila dívat i několikrát do roka. Roli ztvárnila v Divadle na Vinohradech, jehož byla dlouholetou členkou a kde si zahrála i naposledy ve hře To byla moje písnička!

Pozdní nabídku na účast v hereckém koncertu pro herečky seniorského věku rozhodně nebrala jako satisfakci od divadla. „Já vůbec nejsem zatrpklá vůči Vinohradskému divadlu. Nemám důvod.“ I v zahraničí Vránová zaujala rolí ve filmu Hledá se táta. Taky tento titul byl něčím příznačným pro její život.

Hledá se táta

„Vybrala jsem si svého manžela, a to říkám naprosto otevřeně a upřímně, jako otce svého syna. Protože jsem chtěla, aby syna vychovával někdo takový, jako je můj muž. Teprve potom jsem ho začala milovat a miluju ho stále.“

Gabriela Vránová hrála v řadě TV inscenací a filmů. Díky svému specificky zabarvenému hlasu ji posluchači znali z rozhlasových her a pohádek nebo jako moderátorku Nočního Mikrofóra. Za dabing dokonce obdržela Cenu Františka Filipovského. Během rozhovoru i a cappella zazpívala. Poslechněte si ze záznamu.

Gabriela Vránová, moderátorka Dvojky
autoři: Gabriela Vránová , Hana Švejnohová , rota
Spustit audio