Herbert Slavík: Fotograf musí být i psycholog

28. říjen 2014

Dobrá fotografie musí umět zprostředkovat emoce člověka. Jeho fotografie dívky se stala jedním ze symbolů revoluce. Herbert Slavík je autorem oficiálního portrétu prezidenta Zemana. Fotil i v Afghánistánu.

Dneska má foťák skoro každý. Jak ale vystihnout čas, kdy zmáčknout spoušť?

„Já myslím, že fotografem se člověk i rodí. Není důležitá technika. Dobrý fotograf se pozná podle toho, že situaci cítí. Je jedno, jestli má přístroj za statisíce, nebo fotí ještě na film.“

Přirozená poloha

Jak navodit situaci, aby byl člověk při focení přirozený? „Je důležité poznat toho člověka, snažit se s ním seznámit. A při focení najít okamžik, kdy je portrétovaný sám sebou a nesnaží se předstírat,“ říká Herbert Slavík.

Třeba prezident Miloš Zeman si na focení portrétu vyhradil dvě hodiny času. „Někdy je těžké dostat portrétovaného do přirozené polohy. Nejlepší portrétní fotografie vznikají až na konci. Ale jsou někteří umělci, jako třeba Jan Tříska, kteří dokáží dát správný výraz hned napoprvé.“

Oficiální fotografie Miloše Zemana

Herbert Slavík fotil i vojáky v Afghánistánu. „Až na místě jsem zjistil, jaký požívají respekt. U nás se o armádě psalo v souvislosti s předraženými zakázkami. Proto jsem do Afghánistánu jezdil a dokumentoval, že máme svoje hrdiny. To se týká i vědců, části umělců.“

Jeho dívka z Václaváku se stala jedním ze symbolů revoluce

Přesně před 25 lety vyfotil Herbert Slavík během demonstrace dívku, kterou odvádí policista z Václavského náměstí. Fotka se stala jakýmsi symbolem revoluce.

„Byl jsem tuším jediný, kdo fotil založení Občanského fóra v Činoherním klubu. Tam jsem poprvé viděl Václava Havla, který mě fascinoval svou osobností. Pak jsem ho tři roky doprovázel jako prezidenta.“

Fotografie Herberta Slavíka jsou i v olympijském muzeu

V 80. letech začínal Herbert Slavík jako sportovní fotograf a sport fotí stále. Má rád lyžování a teď ho čeká zimní sezóna.

Dostalo se mu i výrazného ocenění. Soubor jeho sportovních olympijských fotografií přijalo do svých sbírek Muzeum mezinárodního olympijského výboru v švýcarském Lausanne.

Kolik času je třeba na dobrou portrétní fotografii? Retušuje Herbert Slavík svoje fotografie? Fotografuje svoji ženu Terezu Brodskou a syna Samuela? Jak vnímá dnešní fotografie? Více se dozvíte v iRadiu.

autoři: zk , Marie Retková
Spustit audio