Expedice za proměnami češtiny

1. říjen 2022

Víte, kolik je na světě jazyků? Jejich přesný počet nebyl dosud zjištěn, ale odhady se pohybují kolem 7 tisíc. Čím je jazyk současných školáků a studentů nejvíc ovlivněn? Z čeho nové výrazy čerpají? Existuje mezigenerační jazyková bariéra? Expedici povedou lexikoložka Michaela Lišková z Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, jazykovědec Michal Křen z Ústavu českého národního korpusu Filozofické fakulty UK a profesorka Ivana Doležalová z New York University of Prague.

Jazyky se dnes rozdělují do tzv. rodin, jejichž členové jsou příbuzní a pocházejí ze stejného prajazyka. Největší a nejprozkoumanější je rodina indoevropských jazyků, do které patří jazyky slovanské, románské, germánské, balkánské, řečtina, dále indoíránské jazyky atd.

Mohla by čeština zaniknout?

Tyto jazyky se postupně vyvíjeli v oblastech Eurasie z předpokládaného indoevropského prajazyka. I proto se 26. září slaví Evropský den jazyků. Z iniciativy Rady Evropy jsou evropské jazyky připomínány od roku 2001.

Jak si dnes stojí čeština v rámci evropských jazyků? Do jaké míry ji ovlivňuje angličtina, sociální sítě, počítačové hry a rapová kultura? Mohla by jako jazyk jednoho dne úplně zaniknout, nebo odolá všem tlakům a vlivům větších jazyků?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.