Ekonomická analytička: Nastávající ministr zemědělství Výborný má skvělou reputaci, ale nulové zkušenosti v oboru

15. červen 2023

Kontroverzní Zdeněk Nekula rezignoval na post ministra zemědělství, necítil podporu strany. Je odbornost nového ministra klíčová, nebo je důležitější jeho nestrannost? Podle Aleny Schillerové by měl rezignovat současný ministr financí Zbyněk Stanjura. To ale nepřichází v úvahu, popisuje záměr ODS ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová. Také komentuje kauzu privatizace Mostecké uhelné společnosti se slovy, že česká justice má z pohledu efektivity ještě co dohánět.

Nekula byl neprofesionální

Šéf poslaneckého klubu a člen předsednictva KDU-ČSL Marek Výborný se začátkem příštího měsíce stane novým ministrem zemědělství. „Jeho předchůdce se pod tlakem nárůstu cen potravin dopouštěl směšně působících výroků, kvůli kterým si sám zapříčinil ztrátu důvěryhodnosti. Jeho neprofesionalita vyvolávala pnutí na trhu i uvnitř vlády,“ říká Klímová. Podle ní Nekula špatně komunikoval a bez důkazu obviňoval obchodní řetězce. Exministr byl však zároveň úspěšný a oblíbený u velkých i menších zemědělců, za které rok a půl ve funkci bojoval, například ohledně úpravy dotací.

Čtěte také

Výborný si možná poradí i bez zkušeností

Pro lidovce je resort zemědělství důležitý, potřebují mu navrátit věrohodnost. Jejich voličská základna žije především na Moravě a ve velké míře se ze zemědělství rekrutuje. Klímová tvrdí: „Není známo, že by se Výborný původem z Pardubicka o zemědělství zajímal, ačkoliv jeho reputace jakožto učitele se zdá být skvělá – jeho doménou bylo školství a participoval v akcích jako Milostivé Léto ohledně exekucí a dluhů spolu s Člověkem v tísni.“

Čtěte také

Resort je složitý svým nastavením a dotačními programy. „Je dobré, když v čele stojí někdo, kdo ví, jak funguje například společná zemědělská politika v rámci Evropské unie, která je klíčová. Výhodou Výborného bude objektivita, jelikož nebude mít žádné vazby na potravináře, ani zemědělce. Záleží na tom, zda se obklopí dostatkem odborníků a sám bude mít tak možnost věci správně posoudit,“ dodává ekonomická analytička.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.