Dokonalá krádež. Vyloupení jedoucí poštovní dodávky jak z Hollywoodu

Vylomit zámek, sebrat pytle, vyhodit je z auta a nenápadně seskočit. To všechno během tří minut, a navíc za jízdy. Krádež tří set tisíc korun z poštovního auta byla v roce 1960 pro místní velká událost.

Účinkují: Kryštof Nohýnek, Marek Lambora, Jan Novotný, Michal Zelenka, Zuzana Slavíková-Čisáriková, Ivan Řezáč, Antonín Hardt 
Komentář: Miloš Vaněček, policejní historik
Scénář: Tereza Vojtová
Režie: Dimitrij Dudík
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 20. 11. 2019

Ivan Sočka a Miroslav Strnadel se seznámili v roce 1955. Sočka měl už v té době za sebou trest za rozkrádání socialistického majetku. Během společných návštěv hospod přemýšleli nad tím, jak přijít k penězům.

Loupež jako pro akrobata

Krádež, ke které došlo nedaleko moravské Kopřivnice, byla nebývale promyšlená, nazkoušená a plná dramatických situací. Vyloupení poštovního auta za jízdy byl sám o sobě dost odvážný kousek.

Pachatelé si vytipovali vůz, který měl zadní dveře zajištěné jen na visací zámek. Pak dal Sočka podle plánu od kolegy v Tatrovce vyrobit vhodné železné páčidlo… Zločinci si tak přišli na 300 000 korun. Za to se tehdy daly pořídit i tři domy a k tomu několik aut.

autoři: Tereza Vojtová , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.