Desperát. Loupil, vraždil a u toho si četl kovbojky

Meziválečný zloděj a vrah, který inspiraci hledal v mayovkách. Loupil, vraždil a u toho si četl kovbojky. 

Hrají: Adam Ernest, Ivan Řezáč, Václav Vydra, Radek Valenta, Marek Holý, Jiří Knot, Andrea Elsnerová
Připravili: Bronislava Janečková, Emil Hruška
Zvukový mistr: Radek Veselý
Zvukové efekty: Petr Šplíchal
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: 2017

Pro západní Čechy od Šumavy k Aši byl v první polovině 30. let příznačný nárůst trestné činnosti včetně závažných násilných deliktů. Důsledkem hluboké hospodářské krize se zvlášť v pohraničí potulovala spousta lidí. Běžná kontrola tuláka 22. srpna 1935 byla pro strážníka Karla Stöhra osudná.

Kontrolovaný muž na něj v obci Velká Hleďsebe u Mariánských Lázní nečekaně vytáhl pistoli a dvěma ranami ho zasáhl do hrudníku. Stöhr zemřel při převozu do nemocnice. Podle fotografií svědkové pachatele ztotožnili s Rudolfem Hellerem (* 26. června 1913).

Známá firma Heller

Rodák z Písku u Města Touškova měl prý od dětství násilnické sklony. Vyučil se zahradníkem, ale nikdy nepracoval. Toulal se a kradl po celých západních Čechách. Specializoval se na vykrádání domů, kradl ale třeba i kola. Začátkem srpna 1935 ho propustili z chebského vězení.

Vyšetření jeho posledního zločinu dostal na starost kapitán četnictva v Mariánských Lázních Antonín Outrata a štábní strážmistr Josef Frýba. Pátrání jim komplikoval fakt, že Heller kraj dobře znal. Posílili tedy ostrahu silnic, dělali mimořádné zátahy. Na každé hlášení o vloupačce reagovali okamžitě. Heller ale pořád unikal.

Vrah utíká na východ

Peníze, jídlo a oblečení si Heller kradl. Co nepotřeboval, nechával ve vykradených domech nebo lesích. Jeho trasa směřovala neochvějně na východ. Před Plzní to ale otočil na Domažlicko. Jako by odhadoval, že o něm vědí. A pak přišel 16. říjen 1935.

Rudolf Heller je 170 cm vysoký, postavy štíhlé, vlasy hnědé, oči šedé, v obličeji jizvy po neštovicích. Je ozbrojen a velmi nebezpečný.

popis vraha v novinách i rozhlase

Václav Šindelář kolem poledne nahlásil štábnímu strážmistrovi Josefu Jirkovi, že s Hellerem nejspíše právě mluvil. Jirka byl ale zrovna na strážnici sám. Vydal se tedy za vrahem na motorce jen s Šindelářem, který mu měl pomoct s identifikací. Cestou na Srbici Hellera dostihli.

Stíhání vraha na motorce

Ten ale neváhal a okamžitě vystřelil a ukryl se u cihelny. Zasáhl strážmistra Šindeláře. Svým zraněním otec čtyř dětí podlehl. Jeho vrah chvíli situaci sledoval z úkrytu a pak se dal na útěk směrem na Klatovy.

Pronásledovali ho teď zalarmovaní četníci z celého okolí, včetně členů plzeňské a klatovské pátračky. Do stíhání se zapojili i obyčejní lidé ozbrojení loveckými zbraněmi a oddíl vojska z Domažlic. Dostihli ho až pozdě odpoledne v lesích mezi obcemi Dehtín a Štěpánovice.

Bídná smrt vraha

Ve chvíli, kdy se chystal na četníky vystřelit, ho zasáhli. Do nohy. Padl na zem. Nejspíše proto, že věděl, co ho čeká, si sám prostřelil hlavu. Tak byla pomstěna smrt dvou četníků. Neblahé dědictví vraha a desperáta Rudolfa Hellera se ale nadlouho vrylo do kraje i paměti lidí.

autoři: Bronislava Janečková , rota , Emil Hruška
Spustit audio

Související

  • Šimák, moravskoslezský Babinský

    Právě propuštěný vězeň za tři dny zastřelil pět lidí a další postřelil anebo jen netrefil. Zvláštní znak: útočí bosý. Obyvatele Ostravska zachvátila panika.