Cyril Höschl: Thunbergová? Když zavlaje prapor, je rozum v troubě

20. srpen 2019

Šestnáctiletá ekologická aktivistka Greta Thunbergová stále vzbuzuje zájem médií, momentálně díky své cestě přes Atlantik na summit OSN. Proč je mladé bojovnice za ochranu klimatu tolik často negativních emocí?

Střet generací i zhrzená ješitnost stojí podle psychiatra Cyrila Höschla za emocemi, které mezi politiky i veřejností vyvolává svými aktivitami Greta Thunbergová. Současně v pozadí vidí i obavy z toho, že masové hnutí, jehož je Thunbergová symbolem a hlavní tváří, se může snadno vzdálit racionální argumentaci.

Jde o věc, nebo o emoce?

Ve chvíli, kdy začne vlát prapor, je rozum v troubě. Pak už jde jen o ideologii a nikoli o fakta,“ parafrázuje Cyril Höschl výrok Konrada Lorenze. Naráží tím třeba na cestu, kterou v těchto dnech mladá aktivistka podniká na jachtě přes Atlantik ve snaze minimalizovat uhlíkovou stopu. Oponenti přitom poukazují na to, že výroba její závodní jachty byla pro životní prostředí větší zátěží než jedna cesta letadlem přes oceán.

Jsou to emoční gesta, nad kterými když se zamyslíte, tak pod nimi není žádná logika. A to těm starým pragmatikům vadí. Přitom nadrobeno mají na obou stranách: Ona má jistě pravdu v tom, že se světem je třeba něco dělat, oni mají zase pravdu v tom, že její činy jsou po výtce emotivní.“

Švédská Johanka z Arku

Cyril Höschl připouští, že podobná emotivní gesta, na kterých Greta Thunbergová svoji kampaň v boji proti klimatické změně staví, sice nemají racionální základ, mají ale sílu rozvířit stojaté vody a pohnout „staré struktury“ k nějaké reakci a snad i ke změně.

Vždycky tady takovéto Johanky z Arku a blouznivci našich hor byli, a jejich vystoupení na dějinné scéně nakonec nebylo jenom směšné a z dlouhodobého hlediska mělo pozitivní dopad i tam, kde bychom to vůbec nečekali,“ uvažuje Cyril Höschl.

Další témata rozhovoru: Proč v koaličním sporu o post ministra kultury ve skutečnosti nejde o post ministra kultury? Je bílý heterosexuální muž ohrožený druh? A je jednotná společnost utopie?

Spustit audio

Související