Cyril Höschl: Je důležité mít plán B, aby odpor mohl uspět a došlo ke změně

5. červen 2019

Česká metropole v úterý zažila jeden z největších protestů od roku 1989. „Ve společnosti narůstá dojem, že existuje dvojí metr a že je ohrožena transparentnost,“ myslí si Cyril Höschl.

120 tisíc lidí na náměstí znamená, že si významná proporce populace – protože to zdaleka nejsou všichni, kteří ty obavy mají – má sílící dojem, že je tady transparence a férovost politické hry ohrožena,“ říká v pořadu Jak to vidí ředitel Národního ústavu duševního zdraví.

Politikům se ale podle něj zatím příliš nedaří přesvědčit veřejnost, že se ve svých obavách mýlí. „Ani odstoupení jedné ministryně situaci vyřešit nemůže. Chtělo by to najít správný požadavek, kritérium, podle kterého testovat skutečnost, proti níž se demonstruje. A to je už téměř odborná úloha.“

Politici by neměli demonstranty přehlížet

Demonstrace za nezávislost justice a proti počínání premiéra Andreje Babiše, Václavské náměstí 4.6.2019

Jedním z hlavních argumentů vládní koalice je, že byla zvolena ve svobodných volbách. Oponentům tak prý nikdo nebrání porazit ji stejným způsobem v příštích parlamentních volbách. Podle Höschla ale ani tak nejde protesty přehlížet.

„Jsem proti diktátu ulice. Ale jsou v historii okamžiky, kdy určitá krize vyvrcholí tak masovými protesty, že to k politické změně může vést i jinou cestou než volbami,“ tvrdí.

Společný protivník neznamená společný cíl

Spojuje-li vás s mnoha lidmi odpor k něčemu, neznamená to, že vás s nimi spojuje i společný cíl. To se ukázalo i po listopadu 1989,“ varuje psychiatr.

„Plán B je velmi důležitý, aby odpor mohl vůbec nějak uspět. Bez něj se totiž může stát, že když dojde ke splnění některého z požadavků, vyplní prázdný prostor zase jiní šíbři a bude to stejné jako to bylo, akorát s jinými jmény,“ uzavírá.

Další témata rozhovoru: Ohrozí kauza zneužívání dotací reputaci ČR v Evropské unii? Co by znamenalo, kdyby Rusko uznalo okupanty z roku 1968 za válečné veterány? Jak v demokratické společnosti předcházet fyzickým útokům na lidi s jiným názorem nebo přesvědčením? A jak předejít lidským selháním ve zdravotnictví?

Spustit audio

Související