Cyril Höschl: Baldův případ je zajímavý tím, že má poruchu osobnosti, ale je za svůj čin zodpovědný

22. leden 2019

„On dobře ví, že se nemají dávat klády na koleje. Nicméně pod vlivem svých názorů nemůže své chování ovládat. Právě na základě své organické poruchy,“ říká psychiatr.

Za úmyslné způsobení nehod dvou osobních vlaků dostal před pár dny 71letý Jaromír Balda čtyři roky. Muž, který byl dosud zcela bezúhonný, se k činu přiznal. Teroristickým útokem chtěl vyvolat strach z islámu. Soud muži nabídl taky ambulantní psychiatrické léčení. Podle soudce byl odsouzený určitým způsobem obětí manipulace lidí, kteří ve společnosti šíří extrémistické názory.

Senior Jaromír Balda u soudu

„Ten případ je zajímavý tím, že ten muž měl diagnostikovanou organickou poruchu osobnosti a zároveň je za svůj čin zodpovědný. To je taky ukázka toho, jak je rozmazaná hranice mezi příčetností a nepříčetností v případě takových činů u lidí, kteří trpí nějakou mírou duševní poruchy, která může být součástí té osobnosti. To jest z povahy,“ říká v pořadu Jak to vidí... psychiatr Cyril Höschl.

Ví, že se nevraždí

„Až na výjimky, jako je jednání pod vlivem bludů, které vám něco přikazují, nebo halucinací, když se něčeho bojíte a začnete se bránit, je míra zodpovědnosti vždy vysoká. Zejména u schopnosti rozpoznat nepřijatelnost svého chování a jeho škodlivost. Méně už ale té ovládací schopnosti,“ vysvětluje Höschl.

„Ovládací schopnost může být snížena u sexuálních deviantů sexuálním pudem, byť nepřijatelně orientovaným. Sadista ví, že lidi se nevraždí, takže ta rozpoznávací schopnost je zachovaná, ale ta schopnost to jednání ovládnout je snížena. A zrovna tak u takového člověka, jako je odsouzený Jaromír Balda.“

Sadista. Vysoce inteligentní, spořádaný, citlivý vrah, který prohrál boj sám se sebou

Vladimír Tekverk při rekonstrukci vraždy

„Cítím, že se tomu tentokrát neubráním. Vytahuji nůž. Všechno zmizelo, je jen ona… štíhlá, mladičká – oběť,“ zapsal svoji zpověď muž s nevídaně vysokým IQ.

Myslím, že toho lituje

„On dobře ví, že se nemají dávat klády na koleje a ohrožovat vykolejením nevinné oběti. Nicméně pod vlivem svých názorů a svých politických postojů nemůže své chování do značné míry ovládat právě na základě, a tady spekuluji, své organické poruchy. Ta může postihnout právě čelní laloky mozkové, které mají takové impulzy tlumit.“

„Tak vlastně do určité míry je tím dána ta neschopnost takové impulzy utlumit a takové chování realizuje. I když si plně uvědomuje, a sám se i k tomu přiznal, jeho nevhodnost. A myslím, že teď toho i lituje,“ uzavírá Cyril Höschl v rozhovoru s moderátorkou Dvojky Zitou Senkovou.

Další témata rozhovoru: vražda starosty Gdaňska Pawla Adamowicze; brexit a smysl referenda; podněcování nenávisti; jak zcivilizovat veřejnou debatu; vulgarismy; teroristický útok důchodce Jaromíra Baldy; umíme číst myšlenky.

autoři: Zita Senková , rota
Spustit audio

Související