Cyrhov. Dokument o vesnici, na kterou zapomněla i kolektivizace

8. listopad 2015

Konec světa jen 10 km severně od D1. Vesnice z konce 18. století na vrcholu 600m kopce o 46 obyvatelích a 39 domech, jimž na návsi vévodí 12 statků jak apoštolů. Divná vesnice v nádherné krajině zbožné moravské Vysočiny. Bizarní. Živá. Někdy až moc. Nacpaná příběhy. Tak trochu tam bydlím. A seznamuju se.

V nejkrásnějším domě na návsi bydlí Lysákovi. Filip, ekopodnikatel, filozof lesa a mokřadných luk, zamyšlený otec. Pavla, bohemistka, tak trochu malířka, aktivistka, matka. Vaří na starých kachlových kamnech. Jako většina tamějších žen. Čtyři děti: Živa, Štěpán, Filip, Václav. A Helenka na místním hřbitově.

Na návsi (ve statku naproti udržované kapličky se šindelovou střechou) bydlí starý pan Chylík. Nebo spíš tam bydlí řízná paní Chylíková. Pan Chylík bydlí víc na cyrhovských mezích. Sází stromy. Vysekává trávu. Prořezává keře a pravidelně, když se potkáme, se místo pozdravu ptá: „Kolik je hodin?“ Včera jsem ho pozval na kafe.

Pavla a Vašík

Víra Cyrhova

Markovi bydlí ve 13., později dostavěném statku v rohu návsi. Kája pracuje v nedalekém lomu. Zemití katolíci. Jako prakticky všichni tady. Se ženou mají pět dětí.

Staří Ondráčkovi ve statku dole drželi hospodaření až do loňska. Všechno to teď převedli na svého vnuka, který celou dobu makal s nimi. Mladý Alda se rozhodl docela pragmaticky. Dal pozemky do družstva a nechal se tam zaměstnat jako traktorista. Děda mu to těžko odpouštěl.


Místní sedláci se začátkem 70. let sami přihlásili do družstva, když už přestávali stíhat. Protože mladí odešli nebo se potřebovali dostat na školu. Bez potíží si vymohli několikahektarové „záhumenky“ a družstevníci vybudovali první silnici.

Světáctví Cyrhova

V jednom starém statku bydlí Světlana z Ukrajiny. V dalším starý Kyril z Bulharska. V chaloupkách nad návsí sympatický cikán Zdeněk se svou ženou Martinou. Loni mi pomáhal se sázením javorů a lip.

Pan Novotný zezdola mi opravil elektrocentrálu. Pyšně ukázal nový srub svého syna. V zimě mi pomohl se dřevem na topení. Rozřezal a odvezl si dva obecní smrky o Vánocích spadlé na mou louku. Nechal tam spoustu větví a ani po pár slibech je neodvezl. Ale dá se na něj obrátit skoro se vším, co souvisí s technikou.

Bohatsví Cyrhova

V chalupě hned vedle Novotného se v 80. letech scházela řádka disidentů. Václav Havel tam přijel i jako prezident. Východně v lesích s Cyrhovem sousedí Šebeň, přírodní rezervace s kooperujícími státy ohromných mravenišť.

Pro geology a hledače drahokamů je Cyrhov klondajk. Skoro všude těsně pod povrchem leží spousta minerálů. Jeden vzácný se po Cyrhově i jmenuje.

Dědictví Cyrhova

Starý pan farář, kterého jsme před pěti lety pochovali, vzpomínal na cyrhovského Březku, který často ani nedošel do školy v nedalekých Borech. Kvůli sněhu. Psal se tak rok 1925. Březka je i současný borský starosta a jmenuje se tak i školník i většina obce.

pastvina na jaře

V místní hasičce, chalupě v chaloupkách, bývá spousta místních setkání a popíjení a taky mše svatá o cyrilometodějské pouti. Ona tady vlastně žádná místní pouť nebývala. Vymyslel ji v 90. letech mezříčský děkan a inspiroval se názvem obce, stejně jako starými legendami kraje.

Paměť Cyrhova

Na místě domu, kde bydlím, před 15 lety shořela staletá pastouška starého Severina. Kdekdo na ni vzpomíná a její obrázky visí v hasičce i na obci. Zbyl jen zdravý a silný jasan.

Oficiálně se Cyrhov jmenuje Cyrilov.

Poslechněte si tento i další dokumenty ze záznamu v iRadiu.

autor: Jan Hanák
Spustit audio