Břetislav Tureček: Chášakdží nebyl žádný disident, ale jeho vražda se nedá vůbec vyloučit

11. říjen 2018

V Turecku se pohřešuje opoziční saúdskoarabský novinář Chášakdží. Co stojí za jeho zmizením a jak kauza ovlivňuje křehké vztahy na Blízkém východě?

Čelní představitelé tureckých bezpečnostních složek dospěli k závěru, že Džamál Chášakdží byl minulý týden zavražděn na rozkaz saúdskoarabské královské rodiny. S odvoláním na nejmenované turecké činitele to napsal list New York Times.

Saúdové řeší věci silou a jdou i takzvaně přes mrtvoly. V samotné královské rodině jsou lidé, kterým tato politika prince Muhammada bin Salmána vadí. Pokud by se tedy prokázalo, že Chášakdží byl zavražděn, mohlo by dojít v rámci saúdského establishmentu k vyřizování účtů a úpravě politiky, kterou dosud předvádí korunní princ.
Břetislav Tureček

Život na houpačce

Devětapadesátiletý Chášakdží zmizel poté, co navštívil saúdskoarabský konzulát v Istanbulu, aby si vyzvedl dokumenty ke svatbě s Turkyní. Rijád verzi s vraždou kategoricky odmítá, novinář prý budovu opustil zadním vchodem.

Saúdskoarabský opoziční novinář a kritik režimu Džamál Chášakdží mluví na přednášce pořádané neziskovou organizací Middle East Monitor v Londýně 29. září 2018

Svého času velmi populární televizní komentátor a vlivný žurnalista podle Břetislava Turečka žil jako na houpačce: „Nebyl to žádný perzekvovaný disident, pohyboval se v šedé zóně,“ dodává blízkovýchodní analytik.

Novinář zmizel rok po svém odchodu ze Saúdské Arábie, kterou tvrdě kritizoval za její současnou politiku – třeba za celosvětově medializované reformy, které ve skutečnosti k žádným hlubším změnám nevedly, nebo za krvavou válku v Jemenu.

Boj tajných služeb?

„Turci chtějí po Saúdech, aby doložili, že z budovy skutečně odešel. Spekuluje se, že Chášakdží měl být na konzulátu nejen zavražděn, ale patrně i mučen, jeho tělo rozřezáno a vyvezeno v dodávce z diplomatického areálu pryč.“ Podle Turečka se taková bizarní vražda nedá vůbec vyloučit. Ve hře je ale taky mediální kolotoč nebo akce zpravodajských služeb.

Čtěte takéErdogan stupňuje tlak na Saúdskou Arábii. K pohřešovanému novináři se vyjádřil už i Bílý dům

„Turecko má se Saúdskou Arábií v mnoha ohledech velmi rozpornou politiku ohledně Blízkého východu. Každá z těchto zemí tam podporuje jiný politicko-náboženský tábor, ale Turci, kteří na tom teď nejsou ekonomicky dobře, přesto Saúdskou Arábii potřebují, takže kauzu možná nebudou hnát až na ostří nože,“ domnívá se Břetislav Tureček.

Choulostivá je kauza i v kontextu saúdsko-amerických diplomatických vztahů. Prokázání vraždy by mohlo ohrozit dosavadní spojenectví mezi oběma zeměmi.

Další témata rozhovoru: Co přinesla turecká státní návštěva v Německu? A proč skončila ve funkci velvyslankyně USA při OSN?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související