Bonduelle: Od převratné metody na výrobu droždí k zeleným kuličkám v konzervě

Z neshod mezi potomky zakladatelů se zrodil francouzský podnik na konzervovanou a mraženou zeleninu, který dobyl svět.

V roce 1853 v severofrancouzském městečku Marquette-lez-Lille dva přátele, Louis Antoine Bonduelle-Dalle a Louis Lesaffre-Roussel, založili společnost Lesaffre a Bonduelle. Oba pánové, kteří měli v dokladech uveden stejný rok narození, tou dobou už čerstvě překročili padesátku.

Začalo to lihovarem

Nejprve založili lihovar. O deset let později koupili v nedalekém městě Marcq-en-Baroeul svůj první mlýn a díky odvážným investicím začali pracovat s kvasinkami. Chytili se myšlenky získávat droždí z moštu vzniklého fermentací obilných zrn a prodávat ho pekařům.

Na základě této převratné vídeňské metody vznikl na místě původního mlýna Marcq-en-Baroeul závod na výrobu čerstvého droždí. Dostal název l´hirondelle čili vlaštovka. Tou dobou už firmu vedli potomci obou zakladatelů.

Vzniká firma Bonduelle

Jenže ti se už nedokázali tak shodnout na společném postupu a od roku 1895 v podnikání pokračovali odděleně. Vznikly tři samostatné větve: firma Bonduelle se začala věnovat zelenině, další dvě firmy nesly v názvu jméno Lesaffre – první převzala cukrovar a lihovar, druhá se pustila do výroby droždí.

Potomci zakladatele Louise Antoina Bonduella se rozhodli podnikat ve světě zeleniny. Na začátku byla jedna stodola v Renescure na severu Francie na místě bývalého cisterciáckého opatství, které zakoupil syn starého pána Bonduella a provozoval v něm sladovnu a lihovar.

Jak zelené kuličky dobyly svět

Pierre a Benoît Bonduelle ji přestavěli na pěstírnu hrachu a nakoupili první vybavení a stroje na konzervaci. Na jaře roku 1926 oseli hráškem 16 hektarů půdy. Výsledkem bylo 90 000 konzerv. Úspěch na sebe nedal dlouho čekat a výroba brzy činila tisíc tun ročně.

V červenci 1947 už byly značkové plechovky Bonduelle na regálech francouzských supermarketů. O deset let později se majitelé rozhodli rozšířit nabídku. Samotný hrášek už prostě přestal stačit. Nový produkt – mix hrášku s mrkví – měl obrovský úspěch. A o dalších dvacet let později přibyla kukuřice.

Nové technologie a expanze

Dalším zlomovým rokem ve vývoji byl rok 1968. Tehdy totiž firma Bonduelle zavedla novou technologii konzervace zeleniny zmrazením. Tou dobou už byly v USA zmrazené potraviny dobře známé, ve Francii to ale bylo jinak.

Po pádu komunismu Bonduelle zamířil na východ. Nejprve do bývalé NDR, vzápětí byla vytvořena pobočka Bonduelle Česká Republika následovaná v dalších letech továrnami v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rusku…

Jak pokračovala firma Lesaffre? Co dál nabízí firma Bonduelle? Komu patří patent na první otvírák konzerv?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související