Bohumil Pečinka: Vítěze slovenských voleb už asi známe. Ale bude schopný sestavit vládu?

27. únor 2020

O víkendu Slováci ve druhých volbách samotné Slovenské republiky rozhodnou, jestli se uzavře 12letá éra spojená se jménem Roberta Fica a jeho hnutím Smer.

„Vražda Jána Kuciaka leží nad slovenskou politikou jako těžký mrak. Všechno se posuzuje prizmatem této strašné události. Myslím, že by z toho už Slovensko mělo vyjít. Jsou před ním nové výzvy,“ říká Bohumil Pečinka. Kauza by podle něj měla mít dál už hlavně soudní rozměr.

Slovensko chce změnu

„Teď se hraje o to, kdo bude novým premiérem a kdo sestaví novou vládu. Do parlamentu se totiž mohou dostat čtyři strany, ale třeba taky dvanáct stran. Tak obrovský rozptyl znemožňuje předem říct, jak volby dopadnou. Ale cítím tam obrovskou poptávku po změně. A v předvolební kampani se hrálo o to, kdo bude tuto změnu reprezentovat.“

Pečinka se domnívá, že už je rozhodnuto a jde hlavně o to, jestli reprezentant změny dokáže sestavit většinovou vládu. Podle posledních předvolebních průzkumů by se vítězem mělo stát hnutí OĽaNO Igora Matoviče. Vládní hnutí Smer je až na druhé příčce.

Matovič je Jánošík slovenské politiky

„Ještě před rokem si slovenští novináři mysleli, že největší šanci na vítězství ve volbách má strana Progresívne Slovensko současné prezidentky Čaputové a exprezident Kiska, který založil stranu Pre ľudí. Ale obě strany udělaly sérii chyb“

„V posledních debatách, které jsem viděl, působil Andrej Kiska velmi nepřesvědčivě. Podobně jako představitelé strany Progresívne Slovensko.“ Voliči si tak namísto dvou, kteří selhali, vybrali třetího – podnikatele v oblasti inzertního byznysu Igora Matoviče.

Matovič za deset let v politice výborně ovládl umění politického marketingu. „Je to velmi účinné. Mluví jazykem normálních lidí. Prezentuje se jako obyčejný člověk, a přitom dokáže oslovit nejen antificovsky naladěné voliče,“ hodnotí v pořadu Jak to vidí... Pečinka.

Další témata rozhovoru: kauza problematických IT zakázek na Ministerstvu práce a sociálních věcí; soumrak tradičních politických stran; role Roberta Fica na slovenské politické scéně.

autoři: Zita Senková , Bohumil Pečinka , and
Spustit audio

Související