Andor Šándor: Kreml měl velkou radost, že prezident mylně označil Česko jako výrobce novičoku

18. květen 2018

Po zahraničním výboru sněmovny se nyní i senátní výbor pro bezpečnost, zahraniční věci a obranu usnesl na tom, že prezident Miloš Zeman v souvislosti s výskytem látky typu novičok nemluvil pravdu. Hrad se ústy svého mluvčího brání, že senátoři podobně jako ve známé pohádce Císařovy nové šaty tleskají neexistujícímu oděvu, a proto jim vadí, že prezident veřejně řekl pravdu.

Podle bezpečnostního poradce Andora Šándora bylo špatně už to, že prezident veřejně úkoloval bezpečnostní informační služby, aby mu k celé kauze dodaly podklady.

Nemá se to dít veřejně

„Takovéto věci se nemají dít veřejně. Prezident má právo s vědomím vlády úkolovat tajné služby, ale i ty výsledky, které dostal, si měl nechat pro sebe,“ myslí si bezpečnostní analytik a zdůrazňuje, že jde o bezpečnost země.

„Kreml měl velkou radost z toho, že pan prezident evidentně mylně označil Českou republiku jako výrobce Novičoku. A ruská zkratka, že jestliže se vyráběl v Česku, tak ho také mohli použít ti, kteří chtěli zavraždit Sergeje Skripala, se z Hradu dala dohlédnout.“

Kdo je nejlépe informovaný?

Prezident jako vrchní velitel ozbrojených sil by podle Andora Šándora určitě měl patřit mezi nejlépe informované osoby v České republice.

Bývalý ruský agent Sergej Skripal, otrávený letos v Británii, během soudu v Moskvě v roce 2006

„Na druhou stranu bych byl zdrženlivější ve snaze přesvědčovat někoho, že já jsem opravdu tím nejlépe informovaným. Není to potřeba a tyto věci mají zůstat v režimu utajení,“ dodává odborník na bezpečnost, podle kterého by minimálně v bezpečnostních otázkách měla vláda a prezident mluvit jedním jazykem.

autoři: zis , and
Spustit audio