Andor Šándor: Jediným důkazem, že syn Andreje Babiše byl na Krymu, je zatím jeho tvrzení

14. listopad 2018

Opoziční strany podaly návrh na vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše. Premiér čelí obvinění, že se nepřímo podílel na únosu svého dospělého syna na Ruskem anektovaný Krym. Tvrdí to novináři serveru Seznam Zprávy, kteří Andreje Babiše mladšího vypátrali ve Švýcarsku.

„Poslanci by se měli soustředit na práci, proto jsme si je zvolili, a nenaskakovat na mediální kauzy, o kterých nevíme, jestli jsou pravdivé. Zatím ani nevíme, jestli Andrej Babiš mladší byl skutečně na Krymu. Zatím je jediným důkazem o tom jeho tvrzení,“ říká bezpečnostní poradce Andor Šándor.

Andrej Babiš mladší.

„Na jedné straně operujeme s tím, že je psychicky nemocný, na druhé straně budeme zcela věřit tomu, co tento psychicky nemocný člověk říká,“ pokračuje s tím, že novináři Kubík a Slonková kladli podle něj premiérovu synovi sugestivní otázky.

O vině by měl rozhodovat soud, ne média

„Nejsem volič Andreje Babiše, ale chci se dívat na věci rozumně. Pokud se Andrej Babiš provinil, je tu od toho soud, aby to dokázal. A není-li toho schopen, musíme to respektovat. To je základ právního státu,“ konstatuje Andor Šándor.

Čtěte takéOhrožují premiéra tvrzení jeho syna? Otázky a odpovědi v kauze ‚únosu‘ Andreje Babiše mladšího

Na druhou stranu připouští, že je s podivem, pokud ani rok po zahájení trestního stíhání policie nevyslechla všechny svědky v této kauze: „Ve Švýcarsku se lze domoci právní pomoci, jako například v případu Mostecké uhelné, kdy švýcarská strana na rozdíl od naší konala a snažila se privatizační podvod vyšetřit.“

Na Krym se bez víz nedostanete

Andrej Babiš mladší serveru Seznam Zprávy řekl, že ho Protopopov držel v Sevastopolu a Jaltě na Krymu. „Taky mě držel v Moskvě. Do okupovaného Krymu mě vzal z Moskvy na ruské vízum v pasu,“ řekl Babišův syn.

„Pokud by to byla pravda, pak je to opravdu závažná věc: Jak se Andrej Babiš dostal do Ruska? Dneska se na Krym nedostanete tak, že pojedete jen tak přes Kyjev a dál na východ. Musíte jet přes Rusko a požádat o víza. Jejich vyřízení chvilku trvá a divil bych se, kdyby se nikdo z ruské strany nezajímal, co jede syn premiéra této země dělat do Ruska, potažmo na Krym,“ analyzuje bezpečnostní poradce.

Čtěte takéReportérka Slonková, jež našla premiérova syna: Babiš mladší je oběť celého příběhu, je k smrti vyděšený

Nejdříve podle Andora Šándora ale musíme mít dostatek důkazů, že to tak skutečně bylo. „Jinak to slouží k rozhodnutí bez soudu a k verdiktu bez důkazů a k politickému boji, který nemůže mít vítěze, ale pouze poražené. Těmi jsou voliči, kteří si volí vládu této země, aby pro ně něco dělala,“ myslí si Andor Šándor.

Další témata rozhovoru: Jak zvýšit kybernetickou bezpečnost České republiky? Je Rusko pro naši zemi větší bezpečnostní hrozbou než terorismus, jak tvrdí bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel? O čem vypovídá kauza kolem obvinění bývalého plukovníka rakouské armády z proruské špionáže?

 

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.