Alexej Pyško, duchovní otec Letních shakespearovských slavností

16. listopad 2012

I doma mu říkají „Bruci“. Jedna z ikon amerického akčního filmu Bruce Willis má svou českou verzi, herce a jednoho z předních českých dabérů Alexeje Pyška. Jaký je a jaký je jeho osobní život? To jsme prozradili v dopoledním vysílání na vlnách Dvojky ČRo dnes, 16. listopadu 2012.

Někdo o herectví pouze sní a někdo si tento sen splní. Litoval někdy A. Pyško svého rozhodnutí stát se hercem? „Ne, můj život byl vždy doslova zalitý sluncem, i přestože to byla z mé strany velká drzost, pokoušet se kdy o kariéru herce. Nevyšlo to sice napoprvé, ale vyšlo.“ Po absolvování gymnázia v Havířově byl A. Pyško přijat na pražskou DAMU a už první angažmá po absolutoriu předznamenala slibnou kariéru.

„Myslím, že jsem měl tenkrát velké štěstí, že jsem nekoukal příliš vysoko. Už tehdy jsem sice hostoval v Národním divadle, ale za vůbec nejkrásnější období mého života považuji působení ve Státním divadle v Ostravě.“ Během 7leté účasti v tamním souboru ztvárnil velké množství úžasných rolí a pamatovat si jej můžeme např. z Televizního klubu mladých, ve kterém pravidelně účinkoval.

Shakespear nejen na Pražském hradě

Letní shakespearovské slavnosti jsou fenoménem na české divadelní scéně a úspěšně fungují už řadu let. Autorem samotné myšlenky, kterou podporují ta nejúspěšnější jména, je právě Alexej Pyško.

„Když jsem poprvé přišel s nápadem, že budeme vystupovat na Pražském hradě, byl to nápad spíše z říše snů. Lidé se k tomu stavěli odmítavě, po první premiéře ovšem změnili názor a spadla jim brada. Hra Romeo a Julie s Terezou Brodskou a Radkem Holubem, se tehdy prostě povedla a všichni pochopili, že jde o záležitost evropského významu.“

William Shakespeare je tématicky téměř nevyčerpatelný a nejednoho diváka určitě potěší, že v současnosti se slavnosti rozrostli do dalších měst. Diváci je tedy mají možnost navštívit nejen v Praze, ale také např. v Ostravě.

Divadlo F.X. Šaldy

Jsou určitá pravidla hry, které herec nevidí a ani prý nemůže vidět. Alexej Pyško byl svého času uměleckým ředitelem Divadla F.X. Šaldy v Liberci, takže měl možnost nahlédnout za oponu a porozumět chodu divadelního souboru z té „odvrácené“ strany.

„Liberec je pro mě především přenádherné město a nabídka stanout v čele tamního uskupení mě tehdy velmi zaujala. Režisér a herci jsou vlastně na stejné lodi a já měl skvělé vzory, Jana Kačera a vynikajícího Evalda Schorma. Právě oni mi ukázali správnou cestu, proto jsem se angažmá neobával.“

Neuplatitelný Alexej Pyško prý nikdy nemusel bouchat do stolu nebo používat nátlaku, aby se s herci dohodl. Dal tak vzniknout mnoha úspěšným představením, která určitě stála za to!

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.