Alenka v říši divů aneb Má cesta za uprchlíky. Dokument o dětech, které žijí v Německu

3. říjen 2019

Příběhy pěti uprchlických dětí integrovaných do německé třídy ve škole Alberta Einsteina v severoněmeckém Torgelowu na Rujaně. 

Dora Kaprálová se vypravila do severoněmeckého města Torgelow s osmi tisíci obyvateli. S berlínskou filmovou režisérkou Natashou von Kopp tam učila 11leté děti z místní školy Alberta Einsteina základům filmu. Projekt, kterým děti přitáhly, se jmenoval Alenka v říši divů.

Co mají společného s knihou

Podobně jako Carollova hrdinka si v něm děti odpovídaly na otázky: Kdo jsem? Kam jdu? Co chci v životě? Mezi německými školáky je i pět dětí uprchlíků. A právě o vzájemné každodenní komunikaci měl filmový workshop být. Děti se natáčely v maskách z Alenky, zpívaly, tančily, hrály si na reportéry.

Smyslem rozhlasového dokumentu je mimo jiné ukázat, že i těchto pět konkrétních uprchlických dětí integrovaných do německé třídy v Torgelowu má právo na budoucnost. Že mají sny a touhy. Stejně jako německé děti.

Dora Kaprálová

Neřekli bychom jim: „Vy blbci!“

Syrský chlapec Vasim v dokumentu říká: „Kdyby v Sýrii byl znovu mír a v Německu válka, pak by Němci přišli do Sýrie. A neřekli bysme jim "Vy blbci" nebo tak. My všichni jsme jedno. Všichni jsme lidé. Žádná zvířata, ale lidé. Všichni.“

Torgelowská třída s integrovanými dětmi z rodin uprchlíků na filmovém workshopu na Rujaně u Blatského moře.

Podobně jako u nás nejsou ani Němci zajedno v přijímání uprchlíků. I oni sepisují petice proti integraci cizích dětí do místních škol, i oni se uzavírají před neznámým světem, který považují za ohrožení. Dokument Dory Kaprálové se pokouší tyto bariéry narušit.

Snímek byl v roce 2016 nominován na Zvláštní cenu Mileny Jesenské a na Česko-německou novinářskou cenu, kterou v roce 2017 taky proměnil.

Autorka: Dora Kaprálová
Zvuk: Roman Špála
Dramaturgie a režie: Lenka Svobodová
Natočeno v roce 2015

autor: Dora Kaprálová
Spustit audio

Související