Agentura ochrany přírody a krajiny stále jedná s obcemi o vzniku Chráněné krajinné oblasti Krušné hory

9. květen 2024 09:05

Stále pokračují jednání mezi dotčenými obcemi a zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny v souvislosti se vznikem Chráněné krajinné oblasti Krušné hory. Jestli obce s jejím případným vznikem souhlasí, popřípadě čeho se obávají, chce zjišťovat i Ústecký kraj. Mezi nejčastější obavy obcí patří například strach ze zastavení jejich rozvoje.

Podle mluvčí agentury Karolíny Šůlové jednání stále ještě neskončila. Zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny navštívili už všech 67 obcí, kterých by se případné vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Krušné hory dotýkalo. Někam se ale vracejí opakovaně, protože obce potřebují vyjasnit některé otázky.

Co se týká názoru vedení obcí na vyhlášení chráněné krajinné oblasti, zatím nejsou známa žádná data, například kolik jich souhlasí nebo kolik jich je proti. Agentura ochrany přírody a krajiny jen konstatuje ve své odpovědi na tuto otázku, že některé obce se ještě nerozhodly.

Stejný průzkum se teď chystá provést i Ústecký kraj. Český rozhlas o tom informovala mluvčí hejtmanství Magdalena Fraňková. Důvodem je, že vedení kraje nemá od Agentury ochrany přírody a krajiny o jednání s obcemi žádné informace.

S tím Agentury ochrany přírody a krajiny nesouhlasí, podle Šůlové se zástupce Ústeckého kraje účastnili téměř všech jednání s obcemi.

Čeho se lidé v obcích nejčastěji obávají? Podle Agentury ochrany přírody a krajiny jde většinou o strach, že se obce nebudou moci rozvíjet nebo že nebudou platit na území chráněné krajinné oblasti územní plány. To ale Agentura ochrany přírody a krajiny vyvrací. Podle mluvčí Karolíny Šůlové zastavěná a zastavitelná území obcí budou ve IV. zóně, anebo budou z chráněné krajinné oblasti vyčleněna.

Další obava se týká stavby větrných elektráren. Některé obce je chtějí, jiné zase ne. Agentura ochrany přírody a krajiny ale podle Šůlové zadala takzvané preventivní hodnocení krajinného rázu, které by mělo stanovit rámec pro jejich případnou výstavbu. Na základě připomínek obcí se také stále upravují a upřesňují podklady, a to jak hranice celého chráněné krajinné oblasti, tak jednotlivých zón.

Agentura musí dokončit jednání s obcemi a podklady předat ministerstvu. To by následně mělo rozhodnout o dalším postupu. Kdy to bude, ale zatím není jasné. 

autor: Jan Beneš
Spustit audio