10. Hradozámecká noc

26. srpen 2019

Další ročník oblíbené a netradiční akce na hradech a zámcích proběhl o víkendu ze sobotní noci 31. srpna na neděli 1. září.

Do Hradozámecké noci se stejně jako v předchozích letech zapojily desítky památek – hrady, zámky, kláštery, kostely, ale také vily nebo paláce. Každý rok se na některé z památek ve správě Národního památkového úřadu odehrává hlavní program. V letošním roce byl hlavním hostitelem hrad Grabštejn. Celodenní program nabídly také hrad a zámek Frýdlant a zámek Lemberk.

Hradozámecká noc je bezvadný projekt a oblíbená akce pro návštěvníky, a tak na ní s pořadem Po Česku nemůžeme chybět,“ říká Václav Žmolík, který na Dvojce připravuje speciální vysílání z této akce na památkových objektech. „Z Hradozámecké noci vysíláme už tradičně a byl jsem i na té úplně první, v roce 2010 na zámku v Hořovicích. Přijde mi to jako včera a vidíte: Je to už devět let a letošní ročník je už 10. jubilejní.”

Václav Žmolík

Centrem Hradozámecké noci byl hrad Grabštejn jako jeden z pilířů letošního projektu Gallasové a Clam-Gallasové. Společně s Národním památkovým ústavem, který byl pořadatelem celé akce, jsme připravili živé vysílání právě z tohoto objektu na Liberecku.

V audiu uslšíte procházku po Grabštejně i informace o významném šlechtickém rodu Gallasů a Clam-Gallasů, které památkáři připomínají v rámci dlouhodobého projektu Po stopách šlechtických rodů.

V rámci vysílání Dvojky z Grabštejna jsme ale nezůstali jen na severu Čech. Pro posluchače jsme připravili reportáže a živé rozhovory i z dalších památkových objektů, které se letošní Hradozámecké noci účastnily. Bylo jich celkem 95 a jejich seznam naleznete zde.

Hradozámecká noc
Spustit audio